Sari la conținut

Bacterie ucigașă decoperită în apa de mare. O persoană a murit și alte două sunt în stare gravă

mare
Sursa foto: Pexels
Risc de infecţii

O bacterie ucigașă decoperită în apa de mare a dus la moarte unei persoane și la îmbolnăvirea gravă a altora două. Departamentul de Sănătate Publică din Connecticut a confirmat că aceste cazuri au fost cauzate de o infecție bacteriană letală cunoscută sub numele de Vibrio Vulnificus.

Bacteria poate duce la infecții grave, în special în cazul persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani, necesitând îngrijiri intensive și tratament cu antibiotice, scrie Mirror.

Bacteria Vibrio, cum ar fi Vibrio Vulnificus, este o bacterie marină, care se găsește în mod obișnuit în mediile de apă sărată, cum ar fi apele de coastă și estuarele, dar poate fi mortală dacă pătrunde în fluxul sanguin.

Fructele de mare și expunerea rănilor la apa infectată, sursă de îmbolnăvire

„Identificarea acestor cazuri grave, inclusiv a unui deces, din cauza V. Vulnificus este îngrijorătoare”, a declarat comisarul pentru sănătate publică Manisha Juthani.

Sursa de expunere la Vibrio Vulnificus poate proveni din consumul de crustacee contaminate sau din înotul în apă sărată cu răni deschise. Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) au raportat aproximativ 80.000 de cazuri de infecție în acest an, cu 100 de decese anual.

Simptomele infecției includ crampe, febră, vărsături, tensiune arterială scăzută și leziuni ale pielii odată ce bacteria pătrunde în sânge. Deși Vibrio Vulnificus poate fi tratată cu antibiotice, în cazuri extreme, medicii ar putea fi nevoiți să recurgă la amputare pentru a preveni răspândirea infecției.

Rapoartele indică faptul că unul dintre pacienți consumase stridii crude, iar ceilalți doi au înotat în Long Island Sound cu răni deschise. Deși rar în Connecticut, statul s-a confruntat cu cinci cazuri în 2020. Cazurile sunt cele mai recente din ultimii trei ani.

Potrivit CDC, oricine poate contracta potențial o infecție cu Vibrio vulnificus, dar cei cu HIV, boli hepatice, cancer sau persoanele în vârstă prezintă un risc mai mare. Bacteria este mai răspândită în timpul verii, în special în crustaceele crude.

Cum puteți reduce riscul de a intra în contact cu bacteria

Dacă aveți o rană (inclusiv în urma unei intervenții chirurgicale recente, a unui piercing sau a unui tatuaj), nu vă apropiați de apa sărată sau salmastră, dacă este posibil. Acest lucru include vadul pe plajă.

Acoperiți rana cu un bandaj rezistent la apă dacă aceasta ar putea intra în contact cu apă sărată, apă salmastră sau cu fructe de mare crude sau insuficient gătite și sucurile acestora. Acest contact poate avea loc în timpul activităților zilnice, cum ar fi înotul, pescuitul sau mersul pe plajă. De asemenea, s-ar putea întâmpla atunci când un uragan sau un val de furtună provoacă inundații.

Spălați bine rănile și tăieturile cu apă și săpun după ce au intrat în contact cu apă sărată, apă salmastră, fructe de mare crude sau sucurile acestora.

Diagnosticul de infecție apare atunci când bacteria Vibrio este detectată în rana, sângele sau scaunul unei persoane afectate, iar tratamentul presupune administrarea de antibiotice, cu o eventuală amputare a membrelor pacientului pentru a îndepărta țesuturile moarte sau infectate.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel