Sari la conținut

Bacterii „bune” versus bacterii „rele”. O baie în mare ne poate afecta sănătatea?

Bacterii „bune” versus bacterii „rele”. O baie în mare ne poate afecta sănătatea?

Pielea se află în prima linie de apărare a organismului, ne protejează fizic și apără sistemul imunitar, cel care ne apare de orice atac venit din partea microbilor din exterior. Există trilioane de microbi care trăiesc pe corpul nostru, însă au o funcție foarte importantă pentru a ne menține sănătoși.

Să examinăm modul în care înotul în mare afectează microbii de pe pielea umană

Marissa Chattman Nielson, studentă la doctorat la Universitatea din California, a condus un studiu împreună cu colegii săi, pentru a investiga modul în care apa de mare poate afecta microbii de pe pielea umană. Acest studiu a fost determinat de cercetări anterioare, care au examinat viața marină și infecțiile. Analizând modul în care calitatea slabă a apei de pe multe plaje care afectează viața acvatică, au ajuns la concluzia ca factorul principal pentru aceasta problema este scurgerea apelor reziduale și a apei de ploaie.

Câteva persoane s-au oferit voluntari pentru această cercetare. Ai fost prelevate probe de pe pielea lor înainte și după ce voluntarii au înotat în Oceanul Pacific. Participanții nu au avut voie să folosească protecție solară, să nu fie sub tratament de antibiotice și să nu fie un înotător obișnuit al oceanului.

Înainte de a înota, analiza Marissa Nielson a probelor de piele, a  arătat că fiecare individ avea bacterii pe piele, unice și diferite de ceilalți, dar, ulterior, toată lumea avea în general aceeași compoziție bacteriană pe pielea lor.

După ce au înot în ocean timp de zece minute, probele prelevate au arătat cum marea a ”spălat” complet microbii naturali ai pielii lor și a înlocuit-o cu bacteriile proprii și chiar cu potențialii agenți patogeni aparținând familiei Vibrio, un gen de bacterii Gram-negative.

Bacteriile Gram-negative par să se dezvolte pe pielea umană mai mult decât în ​​ocean. În unele cazuri, cantitatea de bacterii a fost de zece ori mai mare pe pielea umană decât în ​​probele de apă de mare.

Modificările aduse pielii sunt temporare

La șase ore de la înot, microbii pielii, au început să revină la compoziția lor originală și după douăzeci și patru de ore, procesul a fost finalizat, deși unele bacterii au rămas pe piele pentru perioade mai lungi.

Așadar, înotul în mare modifică complet compoziția și diversitatea microbiotei pielii, deși temporar și aceste modificări poate prezenta un risc grav pentru sănătatea unei persoane, datorită volumului mare de agenți patogeni prezenți în apa de mare, lăsând individul susceptibil de boală. Multe studii au arătat corelația dintre înotul în ocean și infecții.

Deși rezultatele acestui studiu sunt benefice pentru noi, în îmbunătățirea înțelegerii modului în care ecosistemul nostru bacterian al pielii ne afectează sănătatea, aceasta nu înseamnă că ar trebui să abandonăm înotul în mare, de teama acestor schimbări.

Specialiștii avertizează că este vital să faceți un duș fierbinte imediat după o înot, pentru a îndepărta bacteriile dăunătoare din mare și pentru a restabili microbii și elementele naturale ale pielii.

Când sunteți pe plajă, evitați întotdeauna expunerea îndelungată la soare, ceea ce poate provoca leziuni ale pielii și poate duce la cancer de piele. Îmbrăcăminte de protecție solară și aplicarea solutiilor de protecție solară vă va ajuta pielea să-și mențină elementele sănătoase.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel