Sari la conținut

Bacteriofagii, leacul infecțiilor rezistente la antibiotice?

Pixabay

Bacteriofagii, leacul infecțiilor rezistente la antibiotice? Să fie oare vești atât de bune pentru infecțiile rezistente la orice antibiotic? Iată rezultate:

Bacteriofagii ar putea fi răspunsul mult așteptat de către toți pacienții cu probleme cauzate de infecțiile rezistente la orice antibiotic din lume!

Despre ce este vorba?

Ei bine, vestea bună ar putea veni din partea unor oameni de știință care au avut succes pe pacienți tratați cu bacteriofagi.

Vorbim de ceva ce se cercetează încă din perioada interbelică, nu este nou. Dar au reînceput să intre în atenție în ultimul timp.

Să fi avut și pandemia o „parte plină a paharului…”?

Așadar, echipa internațională de cercetători a raportat rezultate promițătoare pe studiu clinic, în care pacienții au fost tratați cu bacteriofagi pentru infecțiile rezistente la antibiotice.

Potrivit studiului publicat în platforma online Clinical Infectious Diseases, infecțiile cu micobacterii netuberculoase (MNT), sunt tot mai frecvente în rândul pacienților cu fibroză chistică sau alte boli cronice.

Acestea dăunează sau distrug bronhiile plămânilor (rețeaua de tuburi care transportă oxigenul și alte gaze la organe).

De ce este dificilă tratarea

Tratarea infecțiilor, în special cele cauzate de mycobacterium abcesus, este dificilă din cauza creșterii rezistenței bacteriene la antibiotice, care au reprezentat multă vreme standardul de îngrijire.

Același studiu arată aproximativ 3 milioane de infecții de tot felul, rezistente la antibiotice, ce apar în Statele Unite și provoacă peste 35.000 de decese. 

Bacteriofagii sunt virusuri care au evoluat pentru a viza și distruge anumite specii sau tulpini bacteriene.

Fagii sunt mai abundenți decât toate celelalte forme de viață de pe Pământ combinate și se găsesc oriunde există bacterii.

Cercetați încă din perioada interbelică…

Cercetați îndelung, fagii  au fost descoperiți prin anii 20. Așadar, potențialul lor terapeutic a fost mult timp analizat. 

Aceste cercetări s-au înmulțit în ultimul timp din ce în ce mai mult, odată cu creșterea și răspândirea bacteriilor rezistente la antibiotice.

În 2016, oamenii de știință și medicii de la UC San Diego School of Medicine și UC San Diego Health au folosit o terapie experimentală intravenoasă cu care și-au tratat și vindecat cu succes un coleg. 

National Cancer Institute

Ei bine, colegul acestora, pe nume Tom Patterson, care a fost la un pas de moarte din cauza unei infecții bacteriene rezistente, a fost vindecat astfel. 

A fost primul caz documentat din SUA care a folosit o terapie intravenoasă cu bacteriofagi pentru a eradica o infecție bacteriană sistemică.

Cazurile de succes are au urmat au contribuit la crearea centrului pentru aplicații și terapii inovatoare cu fagi (IPATH) la UC San Diego, primul centru de acest gen din America de Nord.

Ar putea fi o veste bună…? Rămâne de văzut.

Simona David

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel