Sari la conținut

INSOMNIA duce la depresie, AVC, infarct, necroze tumorale…

Insomnie_pixabay

Insomnia este des întâlnită ca problemă de sănătate, dar i se acordă prea puțină importanță. Poate duce la AVC, infarct miocardic, la necroze tumorale…

Insomnia este frecvent întâlnită ca problemă de sănătate, dar i se acordă prea puțină importanță. Pentru că poate duce la boli grave, pe fondul unui organism obosit și vulnerabil, insomnia trebuie tratată.

Cum? Ei bine, mai întâi trebuie să ne dăm seama de cauze. Dacă este vorba de prea multă cafea, energizante, stil de viață haotic…, am putea fi ceva mai organizați.

Dar atuncî când insomnia are alte cauze și putem ajunge la daune majore pentru sănătatea fizică și psihică, este bine să o tratăm la modul serios.

Din insomnie putem să o dăm în anxietate, depresie, stări de agitație, nervozitate, ineficiență la locul de muncă, apatie iar lista poate continua.

Culmea este că nu ne distrugem doar pe noi, ci și pe cei cu care intrăm în contact. Ce vină au ei…? Da, exact, nici măcar una.

Clasic, insomnia este definita ca incapacitatea de a initia si mentine un somn fiziologic, trezirea mai devreme si imposibilitatea de a adormi inapoi.

Și calitatea somnului este proastă, pacientul avand un somn deloc odihnitor fapt care ii afecteaza tot ce înseamnă activitate din timpul zilei.

Perioadele stresante, grijile pot provoca pentru o perioada scurta de timp tulburari de somn, majoritatea pacientilor revenind la un somn normal dupa aceste episoade.

Sunt si pacienti care, daca dezvolta aceste episoade de insomnie pentru cel putin trei nopti pe saptamana timp de cel putin trei luni de zile, inseamna ca au ajuns la o cronicizare a acestor tulburari de somn.

 

Depresie, anxietate… Insomnie_pixabay

Comun celor doua forme este somnolenta diurna, tulburarile de atentie, memorie si concentrare, lipsa energiei pana la dezvoltarea anxietatii, depresiei sau a altor forme de deteriorare cognitiva.

Studiile au demonstrat totodata, si existenta unei corelatii intre insomnie si aparitia bolilor cardiovasculare conform unor studii realizate pe esantioane mari pe populatie fara istoric de afectare cardiaca la inceputul studiului si inainte de aparitia insomniei.

Cauzele insomniei sunt multiple. Poate fi vorba despre o afectare la nivel psihic, fie somatic sau ambele, dar si datorate anumitor factori externi.

Gandurile, mintea hiperactiva, tulburarile din sfera psihica (anxietate, depresie, tulburare bipolara) duc la degenerarea in timp a somnului fiziologic.

De ce sunt femeile mai predispuse la insomnie

Dereglarile hormonale, schimbarile aparute in sarcina, menstruatie sau la menopauza, afectiunile medicale (cardiace, pulmonare, digestive) sunt factori de natura somatica despre care se stie ca pot genera si insomnie.

De asemenea, mediul in care se doarme, zgomotele de fundal, factorul termic, lumina prea puternica, radiatiile emise de diverse surse (telefon, computer, televizor) pot afecta nivelul de melatonina – hormonul responsabil de reglarea somnului.

Exista anumite persoane care pot avea o predispozitie pentru a dezvolta insomie in timp. Este vorba despre cei care se confrunta cu stres pe termen lung, care calatoresc des si schimba fusurile orare.

La fel de vulnerabili sunt și adolescentii, varstnicii, femeile insarcinate sau aflate la menopauza, consumatorii de droguri si alcool, precum si cei cu un stil de viata sedentar.

Intr-o oarecare masura medicamentele precum glucocorticoizii sau antidepresivele duc si acestea la riscul de a dezvolta insomnie, notează sfatulmedicului.ro. 

Risc de AVC și infarct

Studii clinice efectuate pe pacientii care manifestau insomnie au identificat un procentaj ridicat (peste 25%) in ceea ce priveste dezvoltarea bolilor cardiovasculare (risc de infarct miocardic, accident vascular cerebral de cauza cardiaca, hipertensiune)

si aparitia apneei de somn la pacientii care prezentau tulburari ale somnului fata de cei care nu aveau aceste probleme.

Lipsa somnului contribuie la producerea unui nivel mai ridicat al homonilor de stres, fapt ce creste riscul aparitiei unui AVC sau al HTA, potrivit aceleiași surse.

Atenție! Fumatul și alcoolul….

Studiile efectuate au luat in calcul si alti factori de risc cardiovasculari precum fumatul si consumul de alcool alaturi de simptomele insomniei si au constatat aparitia unui risc de pana la 20% mai mare in dezvoltarea bolilor cardiovasculare la persoanele care prezentau si deteriorare de lunga durata a somnului fiziologic.

Pe langa trezirile nocturne frecvente si imposibilitatea de a adormi, somnul deficitar sau de scurta durata produce aceleasi daune organismului, inclusiv din punct de vedere cardiovascular.

O determinare exacta a relatiei cauza- efect nu a fost identificata, dar s-a pus in evidenta asocierea intre insomnie si riscul de dezvoltare al bolilor cardiovasculare.

Din punct de vedere al mecanismului prin care se produce asocierea intre insomnie si dezvoltarea bolilor cardiovasculare are la baza dereglarea axei hipotalamo-hipofiza-suprarenaliana, afectarea metabolismului glucozei si a biochimiei creierului.

Necroze tumorale

Mai mult, s-a constatat in cazul persoanelor care prezentau insomnie, o crestere a biomarkerilor proinflamatori implicati in procesul de aterogeneza, printre acesti markeri fiind identificati cu un nivel ridicat proteina C reactiva (PCR), factorul de necroza tumorala si interleukina 6 (IL-6).

Ulterior, inflamatia vasculara contribuie la dezvoltarea placilor de aterom, aparitia accidentelor ischemice (angina pectorala, infarct miocardic, accident vascular cerebral de cauza cardiaca), dezvoltarea apneei de somn,

a hipertensiunii arteriale si a insuficientei cardiace odata cu trecerea timpului si prelungirea procesului inflamator sustinut de persistenta cauzei care a dus la generarea acestuia, in cazul de fata tulburarile de somn.

Riscul de mortalitate prin boala cardiovasculara asociata cu aparitia insomniei s-a demonstrat prin studii clinice a fi mai ridicat la pacientii care prezentau si tulburari ale somnului in special la cei cu insomnie cronica persistenta asociata cu niveluri crescute de proteina C reactiva.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: