Sari la conținut

Bagheta franțuzească primește statutul de patrimoniu UNESCO. 4 beneficii ale consumului acestui tip de pâine lungă și subțire

Bagheta franțuzească primește statutul de patrimoniu UNESCO. 4 beneficii ale consumului acestui tip de pâine lungă și subțire

UNESCO a inclus bagheta franțuzească pe lista World Cultural Heritage. Intangible Cultural Heritage include în jur de 600 de tradiții din peste 130 de țări.

Bagheta este un simbol al Franței, o pâine pufoasă alungită, cu o crustă crocantă. Organismul de patrimoniu al ONU a votat să încorporeze „cunoștințele artizanale și cultura pâinii baghete” care face parte din dieta franceză de peste un secol.

Bagheta franțuzească primește statutul de patrimoniu UNESCO

„Sărbătorește o întreagă cultură: ritualul zilnic, un element structural al unei mese, sinonim cu împărtășirea și convivialitatea”, a declarat șeful UNESCO, Audrey Azoulay, după ceremonie.

O baghetă este o bucată de pâine pufoasă și lungă, cu o crusta crocantă – simbol al Franței recunoscut în întreaga lume de peste 100 de ani. Se vinde cu aproximativ 1 euro (1,04 dolari) fiecare, potrivit unui raport al agentiei de presa Reuters.

Franța produce în jur de 16 milioane de pâini pe zi, adică aproape 6 miliarde de baghete pe an. Bagheta franțuzească este făcută cu făină de pâine, apă, sare și drojdie. Aluatul de baghete se odihnește timp de 15 până la 20 de ore la o temperatură cuprinsă între 4 și 6 grade Celsius, conform Confederației Franceze a Brutarilor.

În timp ce fiecare brutărie din Franța are un stil unic de a face baghete, în fiecare an au loc competiții masive la nivel național pentru a găsi cea mai bună pâine.

Potrivit istoricilor francezi, chiar dacă originea sa nu este clară, o credință populară este că brutarii lui Napoleon Bonaparte au venit cu o pâine lungă unică pentru a fi dusă cu ușurință la război de către trupe. Unele postări sugerează că un brutar austriac pe nume August Zang a inventat această pâine cu aluat.

Potrivit USDA, o porție de 100 de grame dintr-o baghetă are aproximativ 270 de calorii și, ca și pâinea, caloriile baghetei provin în principal din carbohidrați. O porție de 100 de grame dintr-o baghetă conține 56 de grame de carbohidrați, 9 grame de proteine și 0,5 grame de grăsimi.

Dacă sunteți iubitor de pâine, mâncați o baghetă franțuzească, care este acum disponibilă pe scară largă în întreaga lume, pâinea este hrana sau gustarea perfectă. Asortată de obicei cu brânză, carne sau gemuri, delicioasa baghetă este folosită și pentru sandvișuri sau acompaniamente cu supă.

Francezii mănâncă baghetă la fiecare masă, ca o gustare.

Iată câteva beneficii pentru sănătate 

1. Conține fibre

Chiar dacă prin modalitățile de a face baghete, cantitatea de fibre poate diferi, în general, puteți găsi cel puțin 1 gram pe porție. Fibrele sunt un nutrient esențial care ajută la stimularea digestiei și la menținerea sănătății abdomenului și intestinului. De asemenea, vă ajută să vă mențineți sătul pentru o perioadă mai lungă de timp, prevenind gustările nesănătoase. Alimentele bogate în fibre solubile au un indice glicemic mai scăzut, reglând nivelul zahărului din sânge.

2. Conține prebiotice

Baghetele conțin prebiotice care sunt cunoscute în mod popular ca bacterii intestinale bune. Acestea ne protejează sistemul digestiv și corpul de bacteriile și ciupercile dăunătoare și accelerează procesul de digestie fără probleme. De asemenea, ajută la reglarea metabolismului și la pierderea sănătoasă în greutate. Când mănânci o baghetă, care este plină de fibre și carbohidrați, probioticele consumă acești nutrienți și continuă să mențină echilibrul sănătos al corpului tău.

3. Conține acid folic

Acidul folic este un micronutrient important care ajută la întărirea imunității. Ajută la repararea și sintetizarea ADN-ului, diviziunea celulară, maturarea celulelor roșii din sânge și promovarea altor procese metabolice ale acidului folic pentru a preveni deficiența folică.

4. Conține proteine

Proteinele din baghetă ajută la reducerea nivelului de grelină, sindromul foamei, făcându-vă să nu mai gustați alimente nesănătoase după aceea. Deoarece proteinele sunt esențiale pentru construirea și menținerea masei musculare, ajută și la pierderea în greutate și la control. De asemenea, ajută la menținerea sănătății oaselor și previne fracturile.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel