vineri, august 19, 2022

Balonare și cum o putem evita. Ce să mănânci dacă vrei să scapi definitiv de balonare. Este un efect extrem de neplăcut, dar ce o cauzează, de fapt?

Principalele motive pentru care apare sunt retenția de apă și gazele. Există o serie de explicații pentru apariția balonării, dar cea mai des întâlnită este prezența gazelor. Acestea pot fi prinse în stomac și în intestin și pot produce balonare sau pot fi eliminate(flatulență).

Te-ar mai interesa: Revoltător! O mamă și copilul său a fi fost înjura...

Balonarea este un simptom comun și pentru sindromul de colon iritabil. Această afecțiune este diferită de bolile inflamatorii intestinale, dar atât boala Crohn, cât și colita ulcerativă sunt însoțite de un risc mai mare de sindrom de colon iritabil. Prin urmare, este foarte posibil ca persoanele cu boli inflamatorii intestinale să dezvolte simptome de sindrom de colon iritabil, inclusiv balonare care poate dura luni de zile.

Balonarea apare mai frecvent dacă persoana suferă de constipație cauzată de multe ori de consumul de mâncăruri foarte grase care pot întârzia golirea stomacului.

Te-ar mai interesa: Margherita de la Clejani, în lacrimi: Nu am fost „...

Este normal pentru orice persoană să aibă gaze intestinale, indiferent că suferă sau nu de o boală inflamatorie intestinală. Toți oamenii produc câțiva litri de gaze în fiecare zi în urma proceselor de digestie. Parțial, aceste gaze sunt reabsorbite în circuitul sangvin și eliminate prin respirație iar ce rămâne sunt eliminate direct din intestin.

O cauză pentru gazele intestinale în exces o reprezintă înghițirea aerului în timpul meselor sau consumul de lichide în timpul vorbirii (aerofagie). Anumite mâncăruri și băuturi (cele acidulate) pot contribui, de asemenea, la formarea și acumularea de gaze. De asemenea, fumatul poate crește cantitatea de aer pe care o înghițim. Există și persoane care înghit aer pe fond nervos.

Te-ar mai interesa: Un asteroid imens se îndreaptă cu viteză spre Pămâ...

Cantitatea mare de gaze poate apărea și din cauza bacteriilor intestinale atunci când sunt descompuse anumite mâncăruri. Mâncărurile care conțin carbohidrați complecși, de exemplu legume ca fasolea sau varza, se digeră foarte greu de către organism și sunt descompuse de către bacteriile care produc gaze. Mâncărurile care conțin sorbitol, un îndulcitor artificial, pot cauza aceleași probleme.

Te-ar mai interesa: 10 sfaturi pentru o viață sănătoasă. Vlad Ciurea: ...

Dacă vrei să ții departe balonarea, mănâncă aceste alimente extrem de eficiente:

Ghimbir, semințe de chia, tuplină verde de țelină, mentă, pepene și frunze verzi.

De ce ajută aceste alimente?

Cele digestive (ghimbirul și menta) liniștesc stomacul și tratează balonarea. Cele mai recomandate alegeri sunt sub formă de ceai.

Frunzele verzi conțin magneziu, un element esențial în liniștirea stomacului.

Țelina conțină multă apă și fibre și reduce gazele intestinale, îmbunătățind digestia.

Te-ar mai interesa: Semne de cancer de colon pe care trebuie să le urm...

Pepenele are un conținut ridicat de potasiu, perfect pentru a reduce balonarea.

Semințele de chia sunt foarte bogate în fibre, îmbunătățind astfel digestia și favorizând scaunele regulate. Mai mult, aceste semințe asigură o floră intestinală sănătoasă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private