Sari la conținut

Balonarea: 3 remedii naturale pentru echilibrarea bacteriilor intestinale. Când e cazul să mergi la medic

Abdomen plat
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Abdomen plat în cinci pași simpli

Balonarea este o problemă cu care toată lumea se confruntă, din când în când. De obicei, este cauzată de consumul anumitor alimente și băuturi și de înghițirea aerului atunci când mănânci.

În afară de aceasta, însă, balonarea se poate datora și unor cauze mai grave, cum ar fi constipația, intoleranța alimentară și sindromul colonului iritabil. Femeile, în mod particular, se simt umflate în preajma perioadei menstruale.

În mai multe cazuri, balonarea poate fi un semn de dezechilibru intestinal. Intestinul are nevoie de anumite bacterii pentru a ajuta la digerarea fibrelor, deoarece nu le poate digera singur.

Balonarea: 3 remedii naturale pentru echilibrarea bacteriilor intestinale

Cu toate acestea, dacă nu aveți bacteriile potrivite în intestin sau nu aveți suficiente dintre ele, atunci unele tipuri de fibre pot fermenta. Acest lucru poate duce la producerea de gaze, provocând astfel balonare.

Iată trei tratamente naturiste pentru a vă îmbunătăți sănătatea intestinală și pentru a reduce disconfortul frecvent de balonare.

1. Alimente fermentate: Fermentația încurajează creșterea microorganismelor benefice, ceea ce descurajează creșterea celor dăunătoare.

Acest lucru protejează alimentele fermentate de deteriorare, ceea ce promovează, de asemenea, o bună digestie. Unele alimente fermentate sunt, de asemenea, bogate în drojdii care lucrează simbiotic cu bacteriile. Puteți consuma varză murată, iaurt viu, kefir, castraveți murați.

2. Fructe de pădure: Fructele de pădure, cum ar fi afinele și zmeura, conțin substanțe fitochimice precum polifenolii.

Polifenolii pot avea efecte benefice asupra peretelui intestinal și asupra compoziției microbiomului intestinal. Combinarea fructelor de pădure cu iaurt va face o gustare digestivă sănătoasă.

3. Cărbune activ: Consumul cărbunelui activ cu alimente poate ajuta la reducerea balonării.

Cărbunele activ are mici buzunare de aer care absorb excesul de gaz. Acest lucru poate ajuta la prevenirea acumulării de gaze. Cu toate acestea, este recomandat să vă consultați medicul înainte de a consuma acest medicament, mai ales dacă luați orice medicamente.

Când e cazul să mergi la medic

Potrivit cercetătorilor, s-a dovedit că mersul la plimbare, hidratarea adecvată și consumul mai regulat de porții mai mici ajută la balonare. NHS UK recomandă, de asemenea, să mesteci cu gura închisă pentru a evita înghițirea aerului.

Deși balonarea nu este adesea un motiv de îngrijorare, se recomandă să consultați medicul dacă:

  • vă simțiți balonat timp de trei săptămâni sau mai mult,
  • ați încercat să vă schimbați dieta, dar continuați să vă simțiți balonat,
  • aveți o umflare sau un nod în burtă
  • vă este dificil să vă mișcați sau să faceți activități zilnice pentru că sunteți umflat.

De asemenea, ar trebui să consultați medicul dacă aveți balonare împreună cu starea de rău, diaree, constipație, pierdere în greutate sau sânge în scaun.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel