Sari la conținut

Alimentele care te balonează și principalele reguli de dietă care ajută la prevenirea meteorismului abdominal

digestie

Balonarea – cum poate fi prevenită. Alimentele pe care e bine să le eviți. Balonarea este extrem de neplăcută și, de cele mai multe ori, provocată de alegerile alimentare.

Ce putem face pentru a preveni meteorismul abdominal? Există câteva reguli simple, care ne țin la distanță de aceste neplăceri. În primul rând, atenție la felul CUM mâncați. Mâncatul pe grabă, în mod alert, este cel mai mare dușman al stomacului. De aici, înțelegem cât este de nocivă alimentația tip fast-food. Așadar, mănâncă în tihnă. Acordă-ți acest privilegiu pentru sănătate.

Sunt și situații medicale care favorizează balonarea: Anumite dezechilibre hormonale, dar și stresul pot fi factori declanșatori ai acestui simptom. Rar, printre cauzele balonării se regăsesc afecțiuni grave precum sunt: cancerul ovarian, leucemia, ascita, boala celiacă, hepatita, insuficiența renală.

Iată ce alimente contribuie la producția de gaze: Legume – varză, ridichi, ceapă, broccoli, conopida, castraveți, gulia. Fructe – prune, caise, mere, stafide, banane. Cereale integrale.

Alimente – mâncare prăjită, carne grasă, sosuri, produsele de patiserie. Cartofii, napii. Înghețata. Pâine. Sucurile din fructe. Brânza, laptele. Sosurile pentru salate. Nu bea bere și nici apă minerală.

Ce poți face pentru a ameliora balonarea?

Stai departe de guma de mestecat și de bomboane. Evită băuturile carbogazoase. Mănâncă încet, calm, relaxată, nu trebuie să înghiți aer în timp ce mănânci.

Modifică regimul alimentar, evită toate alimente care observi ca te balonează. Consumă ananas, papaya, căpșuni, kiwi te ajută în lupta cu balonarea.

De asemenea, folosește în mâncăruri mărar și leuștean, acestea sunt remedii bune împotriva balonării. Ele pot fi consumate și sub formă de ceai. Și crude sunt bune împotriva balonării.

Ceaiul de anason ameliorează balonarea, iar ceaiul din frunze de busuioc care conține uleiuri volatile și taninuri combate acumularea excesivă de gaze în intestine. Evită condimentele picante.

Rărește numărul de țigări fumate sau și mai bine, renunță la fumat!

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel