marți, octombrie 4, 2022

Bamele țin bolile la distanță: Cât de importante sunt pentru organismul uman. Au atât de multe proprietăți, încât ar trebui să le acordăm o importanță deosebită

Desconsiderate de unii, fiind catalogate drept „hrană pentru săraci”, bamele oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Cu un gust asemănător cu al vinetelor sau al sparanghelului, bamele conțin vitamine și nutrienți esențiali pentru organismul uman.

Te-ar mai interesa: Prof. dr. Dulcan: Care sunt cele trei prafuri otră...

Iar veștile bune nu se opresc aici: bamele au și un conținut caloric scăzut. O sută de grame de bame are un conținut mare de magneziu (14% din doza zilnică recomandată), folați (15% din DZR), Vitamina K (26% din DZR), Vitamina C (26% din DZR), Vitamina B6 (14% din DZR), Vitamina A (14% din DZR).

Așadar, bamele sunt o sursă excelentă de vitamina C și K, aceasta din urmă cunoscută pentru rolul său în coagularea sângelui, iar vitamina C este un puternic antioxidant.

De asemenea, bamele sunt sărace în calorii și carbohidrați, dar conțin unele fibre și proteine.  Consumul unei cantități suficiente de proteine este asociat cu beneficii pentru gestionarea greutății, controlul zahărului din sânge, structura osoasă și masa musculară.

Te-ar mai interesa: Medic: „Acest obicei face ca incidenţa cance...

Bamele mai conțin fier, niacina (B3), fosfor, cupru. De asemenea, bamele conțin un număr important de antioxidanți (quercitina, catehina, rutina, procianidina).

Anticancerigene

Oamenii de știință consideră că acești compuși ajută la scăderea riscului de cancer; totodată, au proprietăți antimicrobiene și antiinflamatorii.

Bamele conțin lectină, un tip de proteină, care poate inhiba creșterea celulelor canceroase. Un studiu de laborator efectuat pe celule de cancer de sân a arătat că lectina din bame poate împiedica creșterea acestor celule cu până la 63%.

Te-ar mai interesa: Cât de sănătoși sunt ficățeii de pui: Sursă de fie...

Un alt studiu, tot de laborator, efectuat pe celule metastatic de melanom de șoarece a descoperit că extractul de bame a provocat moartea celulelor canceroase.

Ajută la scăderea glicemiei

Cercetările efectuate pe șoareci arată că bamele aduse în alimentație pot ajuta la scăderea nivelului glicemiei. Într-un studiu, șobolanii cărora li s-a administrat zahăr lichid și bame au înregistrat mai puține vârfuri glicemice în sânge decât animalele din grupul de control.

Te-ar mai interesa: Nu te-ai fi găndit că acest aliment duce la Alzhei...

Așadar, oamenii de știință au sugerat că bamele au absorbția zahărului din tractul digestiv, fapt ce a dus la un răspuns stabil al glicemiei.

Contribuie la îmbunătățirea digestiei

Bamele susțin funcționarea sistemului digestiv prin conținutul de fibre solubile. Astfel, o dietă bogată în fructe și legume poate reduce șansele unei persoane de a dezvolta obezitatea.

Mai mult, fibrele din bame ajută la prevenirea constipației, la menținerea unui sistem digestiv sănătos, la reducerea poftei de mâncare și pot contribui la pierderea în greutate.

Te-ar mai interesa: Boala care provoacă mai multe decese decât canceru...

Pot preveni osteoporoza

Datorită conținutului de vitamina K, bamele sunt foarte importante și pentru sistemul osos și coagularea sângelui. Așadar, consumul de bame poate ajuta la întărirea oaselor și la prevenirea fracturilor – osteoporoză.

Bamele sunt o sursă importanta de vitamina K, alături de rucola și spanac. Consumul acestor plante, împreună cu o dietă sănătoasă și exerciții fizice ajută la menținerea unei sănătăți osoase mai bune.

Beneficii pentru inimă și creier

Polifenolii conținuți de bame pot reduce riscul apariției unor afecțiuni cardiace, precum și dezvoltarea unui accident vascular cerebral, prin prevenirea cheagurilor de sânge. Totodată, pot ajuta la reducerea inflamațiilor de la nivelul creierului.

Bune pentru sănătatea ochilor

De asemenea, datorită conținutului important de vitamina A (14% din DZR la 100 de grame de bame), consumul de bame este important și pentru menținerea sănătății oculare; vitamina A și alți antioxidanți conținuți de bame protejează ochii de efectele nocive ale radicalilor liberi.

Totodată, consumul de bame ajută și la reducerea riscului de  degenerescenta maculară și cataractă, notează DC Medical.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private