Sari la conținut

Sarea, tratament eficient folosit de mii de ani

prea multă sare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
elimina sarea din dieta ta zilnică

Sarea, tratament eficient folosit de mii de ani. De la sarea în bucate, la sarea în sănătate… Un adevărat leac pentru multiple probleme. Iată ce poate trata:

La mare preț dintotdeauna, fiind o adevărată „valută forte”, sarea a fost folosită în tratamente medicale timp de mii de ani. Vechii greci, romani și egipteni utilizau sarea pentru a trata anumite afecțiuni ale pielii.

Cu eficiență dovedită mii de ani, sarea este folosită și în zilele noastre, în medicina modernă. Așadar, sarea – clorura de sodiu – în formă concentrată (soluție salină) este folosită de multe ori în intervenții chirurgicale, incizii de curățare, optometrie, stomatologie și chiar utilizată intravenos.

Clorura de sodiu, substanţa chimică din sare, când intră în contact cu organismul favorizează eliminarea lichidelor din celule. Dacă în aceste lichide se găseau bacterii nocive, clorura de sodiu va ajuta la eliminarea acestora.

Acest proces se numește osmoză. În mod eficient, clorura de sodiu deshidratează celulele deteriorate.

Totodată, sarea ajută la transportul nutrienților în celule, la susținerea transferului impulsurilor nervoase în creier și în sistemul nervos central, la echilibrarea electroliților și fluidelor, la reglarea echilibrului acid în organism, la reglarea tensiunii arteriale,  arată Salt of the Earth.

Ulcere bucaleaftele bucale

Pentru sănătatea gurii, gargara cu apă sarată (aproximativ o lingurita in 250 ml de apă) poate alcaliniza temporar gura, descurajand bacteriile sa prolifereze.

Poate vindeca ulcere bucale și rănile, poate îmbunătăți respirația urât mirositoare și are capacitatea de a stimula starea generală a gurii și gingiei.

Totuși, aveți grijă! Înghițirea unei cantități mari de apă sărată poate fi dăunătoare sănătății, deoarece osmoza forțează deshidratează organismul.

Sarea, în optometrie

Soluția salină este utilizată în mod regulat și în optometrie. Purtătorii lentilelor de contact poartă adesea soluție salină cu ei, deoarece picăturile pot ajuta în cazul ochilor uscați și iritați.

Totodată, clorura de sodiu poate reduce inflamația ochiului, prin extragerea fluidului din cornee.

Apa sărată poate fi, de asemenea, utilizată temporar ca un agent de curățare a lentilelor de contact (nu pe termen lung), deși trebuie să fie soluția salină sterilă achiziționată de la farmacii, spre deosebire de un amestec realizat acasă.

Afecțiuni ORL, tratate cu sare

Sarea este utilizată în mod regulat pentru curățarea pasajului nazal și a sinusurilor. Cei care suferă de febra fânului pot găsi un spray de nas salin, deoarece nu numai că curăță pasajele nazale, dar reduce inflamația membranelor mucusului.

În mod similar, o spălare nazală poate clăti pasajele nazale de polen și alți agenți inflamatori și poate ajuta la subțierea mucusului.

Aceste soluții pot fi amestecate acasă atât timp cât apa a fost fiartă anterior, iar sarea nu are aditivi, dar este cel mai sigur de achiziționat de la o farmacie, notează dcmedical.ro

Terapie cu sare pentru afecțiuni respiratorii

La o scară și mai mare, sarea ajută la sănătatea plămânilor și a căilor respiratorii. La pacienții cu fibroză chistică sau bronșite, sarea poate fi inhalată ca medicament nebulizat. Sarea este, de asemenea, utilizată în haloterapie (terapia cu sare), deoarece pacienții respiră aer sărat.

Proprietățile antiinflamatorii și antibacteriene ale sării pot ameliora simptomele diferitelor afecțiuni respiratorii, cum ar fi astmul, răceala și gripa, bronșita și multe altele.

Particulele de sare ajută la slăbirea mucusului excesiv, iar procesul de osmoză poate elimina agenții patogeni și bacteriile.

De asemenea,  cei care au probleme respiratorii sau răcesc foarte des pot face cure de tratament în saline. Câteva ore pe zi petrecute în salină, timp de zece zile, ajută organismul în lupta cu aceste probleme.

Vindecă răni ale pielii

Sarea poate ajuta, de asemenea, la tratarea afecțiunilor pielii. Spitalele folosesc în mod obișnuit apă salină sterilă pentru a iriga și curăța rănile, deoarece este suficient de blândă pentru a nu deteriora țesutul.

Pentru erupții cutanate și iritații, apa salină poate avea beneficii. Indiferent că este vorba de îmbăieri în apă sărată, o baie în ocean sau haloterapie.

Terapia cu sare poate ajuta la reducerea simptomelor eczemelor și psoriazisului, ajutând la îmbunătățirea bacteriilor bune ale pielii, stimulând în același timp regenerarea celulară și exfolierea.

Chiar dacă este un leac miraculos, sarea nu trebuie consumată în exces deoarece ne poate afecta sănătatea. De pildă, o cantitate mare de sare în mâncare poate crește tensiunea arterială, favorizează retenția de apă în organism etc.

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: