Sari la conținut

Bărbat, la spital după ce a mâncat pește din conservă. Simptomele bolii au apărut a doua zi

conservă de pește
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
botulism de la o conversă de pește

Bărbat din oraşul Urlaţi, la spital după ce a mâncat pește din conservă. Simptomele bolii au apărut a doua zi după ce a mâncat pește.

Ce este botulismul?

Infecția cu toxina botulinică este cauzată de bacteriile Clostridium botulinum, care produc toxina botulinică. Această toxină afectează sistemul nervos și poate cauza paralizie musculară și alte probleme la nivelul sistemului nervos.

Din nefericire, după ce a consumat pește din conservă, un bărbat din orașul Urlați a ajuns la spital. Tratamentul necesar a fost adus de la un spital din Republica Moldova pentru că în România nu se găsește. Bărbatul și-a dat seama că s-a îmbolnăvit a doua zi după ce a mâncat pește.

„Pacientul are 51 de ani, este din oraşul Urlaţi, iar pe 9 aprilie a mâncat două conserve cu peşte, primele simptome apărând în ziua următoare”, a declarat, marţi, directorul medical al Spitalului Judeţean Ploieşti, Andrei Ilinca.

Iniţial, bărbatul a mers la Spitalul orăşenesc Urlaţi, a primit tratament pentru simptomele digestive, dar la scurt timp au apărut şi simptomele neurologice. Acesta nu putea înghiţi şi ridica pleoapele, iar medicii i-au recomandat să se ducă la un spital din Ploieşti.

Antitoxină bulinică, adusă din Replublica Moldova

Pacient
Sursă foto: Getty Images

Reprezentanţii Spitalului Judeţean au solicitat antitoxină botulinică, dar aceasta nu s-a găsit în România. Au fost trimise două doze de la Spitalul de boli infecţioase din Chişinău.

Acum, bărbatul este internat la Secţia de boli infecţioase din Ploieşti, a primit o doză adusă cu sprijinul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, iar starea lui s-a îmbunătăţit. Astăzi, el va primi și a doua doză de antitoxină de la spitalul din Republica Moldova, potrivit Digi24.

Tudor Ciuhodaru susține că nu trebuie să cumpărăm conserve dacă au capacul bombat.  Medicul spune că toxina botulinică este letală, iar neurotoxina botulinică este una dintre cele mai puternice toxine bacteriene.

„Atenție părinți și bunici! Dacă vedeți o conservă cu capacul bombat aruncați-o fără discuție. Ar trebui să prelucrăm termic minim 10 minute, orice fel de preparat conservat în casă pentru că este risc de botulism alimentar. Boala este rară, dar este letală, iar neurotoxina botulinică este una dintre cele mai puternice toxine bacteriene.

A fost utilizată ca armă biologică. Putem vorbi și de pește și de fructe și legume conservate, pot să transmită această boală. Epidemiile sezoniere sunt mai ales spre primăvară pentru că aceste preparate au stat depozitate în gospodărie, dar nu este exclus să fie și de la preparatele cumpărate din comerț, mai ales când este vorba despre depozitare, utilizare sau manipulare defectuoasă”, a spus doctorul Tudor Ciuhodaru

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel