luni, septembrie 28, 2020

Expresii precum cu conţinut scăzut de grăsime, bogat în fibre, multicereale, natural şi altele sunt folosite pentru a induce în eroare consumatorii, care cred că achiziţionează şi mănâncă un produs sănătos, deşi nu e cazul.

Iată trei alimente considerate benefice pe care ar trebui să le evitaţi:

Batoanele energizante

Deşi promovate drept sănătoase şi recomandate pentru a înlocui o masă, multe dintre aceste batoane sunt, în realitate, adevărate bombe calorice, conţinând cantităţi mari de zaharuri. Ca gustări, iaurtul, fructele, legumele, nucile şi alunele sunt mult mai avantajoase pentru sănătatea organismului.
Trebuie ţinut cont că aceste produse sunt destinate strict sportivilor sau celor care se antrenează foarte intens şi nu au timp să ia o masă adecvată. Pentru ceilalţi reprezintă un aport inutil şi dezechilibrat de nutrienţi”, adaugă nutriţionistul Zugravu.

Citește și:

Unt de arahide cu conţinut scăzut de grăsimi

Grăsimea din untul de arahide este, de fapt, cea mai sănătoasă dintre componentele sale, aşa că îndepărtarea ei nu este un avantaj. Grăsimile din arahide şi alte tipuri de fructe oleaginoase (alune, nuci etc.) sunt benefice pentru sănătatea inimii.

De altfel, untul de arahide cu conţinut scăzut de grăsimi conţine la fel de multe calorii şi la fel de mult zahăr ca şi cel obişnuit, spune Bonnie Liebman, director al departamentului de nutriţie din cadrul Center for Science in the Public Interest, SUA.

Citește și:

Alimentele multicereale

Pâinea, biscuiţii şi cereale pentru micul-dejun care poartă inscripţia multicereale sunt o sursă de confuzie: mulţi consumatori cred, în mod greşit, că multicereale ar însemna cereale integrale. Dar, adesea, aceste produse conţin de fapt făină rafinată (albă) provenită din mai multe cereale, neavând beneficiile cerealelor integrale.

E important să facem distincţia între multicereale şi cereale integrale, deoarece consumul de cereale integrale a fost asociat cu o incidenţă mai mică a diabetului, bolilor de inimă şi cancerelor şi cu un risc mai mic de apariţie a obezităţii, în comparaţie cu consumul de cereale rafinate.

Citește și:

Specialiştii recomandă consumatorilor să fie atenţi la ingrediente şi să prefere alimente care conţin, realmente, cereale integrale; în plus, să nu exagereze cu consumul de făinoase şi zahăr la micul dejun (cum fac mulţi), ci să mănânce mai degrabă un ou, bogat în proteine.

Parteneri