Sari la conținut

Băutura caldă, ieftină și populară ce reduce riscul de a dezvolta Alzheimer

boala alzheimer
Sursă foto: Pixabay
Alzheimer

Indiferent dacă îl bei pentru un plus de energie sau pentru a te bucura de gustul caracteristic, un espresso oferă mai mult decât o doză de cofeină cu gust plăcut. Cercetările sugerează că băutura populară ar putea reduce riscul de demență.

Un studiu, publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry, a descoperit că, cafeaua ar putea avea un impact semnificativ asupra reducerii riscului de a dezvolta demență, în special boala Alzheimer. Echipa de cercetare a descoperit că un singur espresso pe zi ar putea face diferența.

Cafeaua pare să contracareze formarea proteinelor tau, cunoscute pentru acumularea lor în creierul persoanelor cu boli neurodegenerative. Cercetările indică faptul că, compușii găsiți în espresso descompun în mod activ aceste proteine tau, ajutând la prevenirea daunelor pe care le provoacă neuronilor și a declinului cognitiv ulterior.

În timp ce proteinele tau joacă un rol crucial în stabilizarea structurilor creierului la indivizii sănătoși, cei afectați de boli neurodegenerative pot vedea aceste proteine adunându-se în „fibrile” dăunătoare care perturbă funcția neuronală, ducând la tulburări cognitive caracteristice demenței.

Aici intervine espressoul. Experimentele de laborator efectuate ca parte a studiului au demonstrat că cafeaua contracarează eficient formarea acestor fibrile.

Medic: expresso-ul poate reduce riscul de a dezvolta Alzheimer

cafea
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei

Cercetarea a remarcat, de asemenea, un unghi geografic față de constatări. Studiul a arătat că aproximativ 96 la sută dintre italieni consumă espresso în fiecare zi, indicând un potențial obicei alimentar care poate contribui la o prevalență mai scăzută a demenței în anumite regiuni.

Folosind tehnici avansate de scanare, cercetătorii au folosit spectroscopie de rezonanță magnetică nucleară pentru a explora compoziția chimică a shot-urilor de espresso făcute din boabe cumpărate din magazin. Profesorul Mariapina D’Onofrio, unul dintre autorii studiului, a spus: „Fie că este savurat singur sau amestecat într-un latte, americano sau chiar un martini, espresso-ul oferă un strop de cofeină ultra-concentrat iubitorilor de cafea”.

„Expresso poate să facă mai mult decât să te trezească. Compușii espresso pot inhiba agregarea proteinei tau – un proces despre care se crede că este implicat în debutul bolii Alzheimer”.

Pentru a prepara un espresso, trebuie să măcinați cât mai fin posibil aproximativ 20 de grame de boabe de cafea. Măcinarea fină mărește suprafața expusă lichidului de preparare, ceea ce ar trebui să sporească randamentul de extracție – porțiunea de cafea măcinată care se dizolvă în băutura finală.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel