Sari la conținut

Băutura care crește riscul de cancer de ficat. Mulți o consumă zilnic, fără să bănuiască pericolul

Bauturui indulcite artificial
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
Bauturile indulcite artificial cresc riscul de cancer

Băutura care crește riscul de cancer de ficat. Cercetătorii din Statele Unite au descoperit că femeile care consumă în mod regulat băuturi îndulcite cu zahăr au un risc mai mare de a face cancer la ficat și de a muri din cauza unei boli hepatice cronice.

Studiul observațional, condus de cercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital din Statele Unite, a implicat 98.786 de femei aflate în postmenopauză din studiul prospectiv Women’s Health Initiative (WHI). Studiul WHI se concentrează pe prevenirea bolilor de inimă, a cancerului de sân și colorectal și a osteoporozei la femeile aflate în postmenopauză.

Băutura care crește riscul de cancer de ficat. Mulți o consumă zilnic, fără să bănuiască pericolul

Potrivit studiului, care a urmărit femeile timp de aproape 20 de ani, 6,8% dintre femeile care au consumat zilnic una sau mai multe băuturi îndulcite cu zahăr au avut un risc crescut de cancer la ficat cu 85% și un risc crescut de mortalitate cu 68% de boli hepatice cronice.

Potrivit studiului, aceste date au fost comparate cu persoanele care au consumat mai puțin de trei băuturi îndulcite cu zahăr pe lună.

„Din cunoștințele noastre, acesta este primul studiu care raportează o asociere între consumul de băuturi îndulcite cu zahăr și mortalitatea prin boli hepatice cronice”, a spus Longgang Zhao, primul autor al studiului, care a publicat concluziile în Journal of American Medical (JAMA) Network. Deschis.

„Descoperirile noastre, dacă sunt confirmate, pot deschide calea unei strategii de sănătate publică care să reducă riscul de boli hepatice pe baza datelor dintr-o cohortă mare și diversă din punct de vedere geografic”, a adăugat Zhao.

După trei ani, femeile participante au raportat consumul obișnuit de băuturi răcoritoare și băuturi din fructe, urmate de consumul de băuturi îndulcite artificial. Au fost urmăriți în medie mai mult de 20 de ani.

Cercetătorii au examinat incidența auto-raportată a cancerului hepatic și decesul din cauza bolilor hepatice cronice, cum ar fi fibroza, ciroza sau hepatita cronică, care au fost confirmate de înregistrările medicale și/sau de deces. Ei au spus că, deoarece a fost un studiu observațional, cauzalitatea nu a putut fi determinată și că depind de răspunsurile auto-raportate.

Aceștia au afirmat că sunt necesare mai multe cercetări pentru a valida această legătură de risc și pentru a determina de ce băuturile dulci par să crească riscul de apariție a cancerului de ficat și a bolilor.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: