Sari la conținut

Băutura care poate provoca un infarct. ÎNGUSTEAZĂ vasele de sânge în 90 de minute

infarct
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce simți când faci un atac de cord

Atenție! Nu uitați că o băutură energizantă poate avea chiar și de trei ori mai multă cofeină decât doza recomandată, iar de aici până la a face infarct mai e doar un pas.

O singură băutură energizantă ne poate îngusta vasele de sânge în 90 de minute, ceea ce înseamnă că riscăm să facem atacuri cerebrale sau infarct.

Vin sărbătorile și trebuie să acordăm în continuare atenție sănătății. Nopțile petrecute cu cei dragi te pot tenta să te înfrupți din diferite băuturi pentru a rezista unei nopți albe. Totuși, în loc să alegeți o băutură energizantă, optați pentru o cafea. Este mult mai sănătoasă, bineînțeles, dacă nu a-ți exagerat iar cu cantitatea.

Amintim că cercetătorii Universității Texas din Houston au descoperit că băuturile energizante împiedică buna funcționare a vaselor de sânge. Spre exemplu, arterele nu se dilată cum trebuie, de aceea oricând poate apărea un infarct.

Experții au analizat 44 de studenți americani de 20 de ani, nefumători și fără probleme medicale. Și au observat că, după doar 90 de minute de la consumul acestor energizante, vasele li s-au îngustat până la jumătate din diametru, ceea ce înseamnă că sângele a ajuns mai greu la organele vitale.

Taurina, cofeina și zahărul din compoziția acestor băuturi ar provoca efectul negativ, spun cercetătorii americani, citați de Digi24.

Medicul Mihail Pautov a reacționat în acest caz, avertizând că aceste băuturi sunt periculoase dacă sunt consumate în doze mari.

„Hai să vedem ce are un energizant: Zahăr, cafeină, taurină, carnitină, niște vitamine, minerale, etc. Taurină și carnitină găsim și în carne și este puțin probabil să ne facă rău. Principalele ingrediente la care ne uităm sunt zahărul și cafeină. Zahărul în exces este rău, la fel că în alte băuturi carbogazoase ( cola, pepsi, prigat, etc). Care e faza cu cafeină?

Maximul de cafeină pe care îl poți consuma zilnic

Pentru copii și adulți există recomandări cu maximul de cafeină pe care îl poți consuma zilnic. Copiii nu beau cafea dar pot găsi cafeină în dulciuri, ciocolată, ceai, etc.

Recomandările sunt astfel: Unele societăți de pediatrie recomandă 0 cafeină până la vârstă de 12 ani și maxim 100 mg la vârstele 12-18 ani. Alte societăți și academii recomandă astfel:

  • 4 – 6 ani – maxim 45 mg de cafeină pe zi
  • 7 – 9 ani – maxim 62 mg de căina pe zi
  • 10 – 12 ani – maxim 85 mg de cafeină pe zi
  • Adulți – maxim 300mg de cafeină pe zi.

Maxim nu înseamnă că atât poți să bei ci că e puțin probabil să ți se facă rău. Ideal ar fi însă să rămânem sub aceste valori maxim. Băuturile energizante au 32 mg de cafeină / 100ml de băutură. O cană de 250 ml de energizant = 80 mg de cafeină. O cană de 500 ml de energizant = 160mg de cafeină. 4 căni de 500ml de energizant (cum beau mulți tineri) = 640 de mg de cafeină. 1 shot de espresso = 60 mg de cafeină.

Un tânăr care bea 4 căni de 500 ml de energizant consumă echivalentul a 10 cafele, zilnic! Încearcă tu, ca adult, să bei 10 cafele pe zi. Eu pot maxim , și dacă nu sunt bine odihnit devin surescitat. Dar ce înseamnă 10 cafele / zi pentru un tânăr care stă în banca. În plus, asociate cu țigările sau cu alcoolul + efectul diuretic al cafeinei care duce la deshidratare + supra-stimulare a inimii + dezastrul metabolic și inflamația, provocate de zahărul în exces, efectele pot fi, din păcate, fatale. Atenție la ce bem!”, a scris Mihail Pautov pe pagina sa de Facebook.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel