Sari la conținut

Băutura care poate reduce riscul de accident vascular cerebral  

Sursa foto: arhivă doctorulzilei.ro

 O  băutură celebră conține cantități mari de antioxidanți naturali numiți flavonoide, care sunt secretul longevității centenarilor. Consumul lor reduce riscul de accident vascular cerebral cu peste 30%.

Substanțele adnotate reduc riscul de calcificare a aortei, care poate duce la accident vascular cerebral sau infarct. Ceaiul scade tensiunea arterială și relaxează. Ceaiul verde conține catechine și compuși polifenolici care au un efect benefic asupra inimii și au efect antiinflamator.

Consumul regulat de ceai, secretul centenarilor

Potrivit unui studiu amplu realizate de cercetătorii chinezi, peste 50 de mii de persoane cu vârsta cuprinsă între 50 și 74 de ani, care au băut două până la trei căni de ceai pe zi,  probabilitatea de atac de cord și accident vascular cerebral a fost redusă cu 32%.

Experții de la Universitatea Edith Cowan, Australia au studiat peste 800 de femei și au descoperit că cele cu niveluri ridicate de flavonoide – substanțe care se găsesc în ceai – erau mult mai puțin predispuse la calcificarea aortică, care poate duce la infarct miocardic și accident vascular cerebral. Dar beneficiile consumului regulat de ceai nu sunt numai acestea, fie că este vorba de ceai negru sau verde.

Hipertensiunea arterială prezintă rareori semne sau simptome, așa că unii află despre tensiunea arterială crescută atunci când au un accident vascular cerebral. Un studiu realizat de oameni de știință din Polonia a constatat că consumul de ceai poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale crescute.

Lăsată netratată, această afecțiune poate provoca, de asemenea, insuficiență cardiacă și renală, precum și pierderea vederii. Dar, conform oamenilor de știință polonezi, consumul regulat de ceai scade tensiunea arterială. „Fie că îl bei cu lapte sau nu, ceaiul este plin de compuși numiți polifenoli care s-a dovedit că îmbunătățesc sănătatea intestinului.

bautura care poate reduce un AVC
Sursă FOTO: Unsplash

Potrivit cercetătorilor din Hong Kong și Finlanda, consumul acestei băuturi nu numai că ajută la promovarea bacteriilor intestinale bune, ci și reduce bacteriile intestinale rele.

„Știm că bacteriile intestinale care alcătuiesc biomul intestinal sunt strâns legate de multe afecțiuni de sănătate. Un intestin sănătos poate reduce riscul apariției mai multor afecțiuni de sănătate pe termen lung, inclusiv obezitatea”, spune nutriționistul dr. Kim Pearson.

Doctorul adaugă că, citând un  studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea Mahidol din Thailanda, voluntarii cu și fără prediabet care au băut ceai negru au avut niveluri de zahăr din sânge mai scăzute decât grupul placebo.

Așadar, consumul de ceai ajută organismul să folosească insulina mai eficient.

Dr. Pearson a declarat pentru Sun Health că legătura dintre diabet și ceai a făcut obiectul multor cercetări în ultimii ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel