Sari la conținut

Băutura care te poate feri de depresie și de alte afecțiuni grave. Ajută și la prevenirea unor boli cardiovasculare

Sursă foto: pixabay
Vinul roșu prelungește viața

Băutura care deține adevărul. In vino veritas. Este delicioasă și consumată cu măsură, este un veritabil elixir. Dintre toate tipurile de vin, cel roșu s-a dovedit a fi cel mai benefic pentru sănătatea consumatorilor. Aportul vinului roşu pentru organism este dovedită de specialişti, însă numai în cantităţile indicate, altfel, efectul va fi unul opus.

Nu este recomandat persoanelor care care suferă de migrene, femeilor însărcinate, celor care prezintă un nivel ridicat de trigliceride.

Culoarea specifică băuturii este dată de cojile de struguri, care conțin un pigment numit antocianină. Dincolo de culoare și de gust, băutura conține numeroase substanțe importante pentru organism. Potasiul, fluorul și fosforul sunt regăsite în cantități limitate în vinul roșu, la fel ca majoritatea vitaminelor B.

Resveratrolul este cel mai puternic antioxidant al vinului. În ultimii ani, vinul roșu a intrat în atenția cercetătorilor datorită proprietăților sale antioxidante. Vinul conține un anumit tip de antioxidanți, care poartă numele de polifenoli. Dintre aceștia, o substanță numită resveratrol pare a fi unul din „ingredientele cheie”, care fac consumul vinului roșu bun pentru sănătatea ta.

Printre posibilele efecte benefice ale resveratrolului se numără:

  • protejarea vaselor de sânge
  • reducerea colesterolului rău
  • prevenirea formării cheagurilor de sânge
  • reducerea inflamațiilor

Nu doar vinul roșu conține resveratrol, ci și fructele de pădure, pudra de cacao, alunele și, evident, strugurii. De asemenea, resveratrolul poate fi găsit și în suplimente alimentare.

Pe lângă miraculosul resveratrol, în vin mai regăsim și alte substanțe benefice:

  • flavonoidele – puternici antioxidanți
  • melatonina – ajută la reglarea ceasului biologic
  • taninurile – antioxidanți, previn deteriorarea celulelor

Vinul roșu nu este medicament, iar consumul în exces este foarte periculos pentru sănătate. Dar un pahar cu vin de calitate îți va fi benefic. Dacă este să alegi dintre băuturi amestecate, poate chiar și cu un mare conținut de zahăr, vinul este în mod cert alegerea ideală.

Alcoolul poate avea efecte negative asupra creierului. Chiar dacă nu omoară neuronii, substanța poate inhiba comunicarea dintre neuroni. În cazul vinului roșu însă, există și beneficii.

Acestea provin de la resveratrol. Câteva studii au descoperit unele proprietăți neuroprotective ale acestei substanțe. Asta înseamnă că, băut în cantități moderate, vinul roșu protejează creierul de boala Alzheimer.

De asemenea, un studiu realizat în 2013 în Spania arată că cei care consumă vin roșu au un risc mai scăzut de a dezvolta depresie.

Un consum moderat de vin roșu îmbunătățeste funcția endotelială, ajutând vasele de sânge să se relaxeze. Vinul poate astfel ajuta la prevenirea unor boli cardiovasculare (precum ateroscleroza), dar și la diminuarea efectelor negative pe care fumatul le are asupra circulației.

Tot prin resveratrol, vinul roșu are și un rol important în scăderea nivelului de zahăr din sânge. Astfel, băutura poate avea un rol în prevenirea diabetului de tip 2. Dacă suferi însă de această boală, este important să consulți medicul înainte de a introduce vinul în dietă.

Un studiu realizat la Universitatea din Colorado sugerează că deși alcoolul deteriorează celule și sporește astfel șansa de apariție a cancerului, resveratrolul omoară aceste celule afectate. Putem concluziona că pentru a preveni dezvoltarea cancerului în organism, evitarea excesului de alcool este un element cheie.

Printre tipurile de cancer pe care resveratrolul le poate preveni se numără: cancerul de prostată, cancerul pulmonar, cancerul la colon.

De asemenea, vinul roșu este singurul tip de alcool care poate reduce nivelul de estrogen din corp, diminuând șansele de apariție a cancerului la sân.

Alcoolul este cunoscut pentru proprietățile sale diuretice. Consumate cu moderație, băuturi precum vinul roșu, vinul alb și berea pot preveni apariția pietrelor la rinichi. Același efect îl pot avea cafeaua și ceaiul.

Datorită numărului mare de antioxidanți pe care îi conține, vinul roșu este recunoscut pentru proprietățile sale anti-îmbătrânire. Chiar și unele firme de cosmetice au înțeles aceste proprietăți și au lansat numeroase produse bazate pe această licoare.

O altă substanță a vinului roșu care ajută la echilibrarea metabolismului este melatonina; ea ajută la reglarea ceasului biologic, îmbunătățind calitatea somnului.

Studiile nu se pot hotărî exact la cantitatea ideală exactă, însă un pahar pe zi pentru femei și două pahare pentru bărbati pot fi considerate consum moderat.

Diferența poate părea „discriminatorie”, însă există deoarece bărbații au o greutate mai mare, iar enzimele din organismul lor pot metaboliza mai bine alcoolul. După vârsta de 65 de ani, și consumul de vin al bărbaților trebuie redus la un pahar pe zi.

Dar cât de mare poate fi paharul? De obicei, cantitatea citată de studii este între 125 și 150 de mililitri. Putem trage concluzia că băutul a mai mult de 300 ml de vin roșu pe zi se încadrează deja în categoria consumului excesiv.

Vinul conține 63 de calorii la 100 ml. Toate tipurile de alcool îngrașă, iar vinul nu face excepție de la această regulă. Chiar dacă nu te ajută să slăbești, alte studii spun că vinul roșu poate preveni apariția obezității. Dar dacă aveți probleme cu silueta, este necesar să întrerupeți orice consum de băuri alcoolice. Mai ales că acestea sporesc și pofta de mâncare.

Vinul mai sărac în alcool (10-11,5%) facilitează digestia. De aceea, vinul este recomandat la cină.

Există câteva reguli importante atunci când consumi vin roșu. Poate că ai mai auzit până acum că vinul roșu se servește la temperatura camerei. Acest lucru ar putea fi adevarat, dacă ar fi vorba de o camera foarte friguroasă. Chiar dacă vinul roșu nu trebuie răcit la fel de mult ca cel alb, temperatura optimă de servire se situează între 13 si 18 grade.

Cu cât vinul este mai corpolent, cu atât temperatura de servire crește. Cel mai bun ghid pentru a afla temperatura de servire este chiar eticheta vinului pe care dorești să îl bei.

Vinul roșu se servește în pahare cu picior înalt, cu pântec mare. Deși capacitatea unui astfel de pahar poate fi de 500 de ml, el nu se va umple decât în partea de jos, până în zona în care diametrul cupei este mai mare. Acest lucru va potența aroma licorii.

Excepție de la regulă o fac vinurile dulci. Indiferent de culoare, acestea se servesc în pahare cu cupe mici, de cel mult 250 ml, care te vor obliga sa iei guri mai mici, dozate. Acestea pot fi folosite si pentru servirea vinului rose.

Cum potrivești vinul cu felul de mâncare? Carnea roșie va avea un vin roșu. Carnea albă și brânzeturile se asortează cu un vin alb. Brânzeturile tari și mature sunt cele mai potrivite pentru a fi servite alături de vinul roșu: cheddar, emmental, parmezan, gruyere, gouda.

Cele mai populare soiuri de vin roșu sunt Cabernet Sauvignon, Pinot Noir și Merlot.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel