Sari la conținut

Băutura miraculoasă care topeşte zahărul din sânge. Elixir pentru diabetici!

Sursă foto: arhivă doctorulzilei

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă asupra diabetului de tip 2. Cercetările au arătat că există o serie de factori de risc care pot declanşa boala, pe lângă moştenirea genetică.

Diabetul zaharat de tip 2 afectează capacitatea organismului de a procesa zahărul, împiedicând absorbția insulinei și având ca rezultat niveluri ridicate de zahăr în sânge. În timp, poate provoca leziuni grave, în special la nivelul nervilor și al vaselor de sânge.
Pentru menținerea sub control a nivelului de zahăr în sânge trebuie respectate anumite reguli în ce priveşte stilul de viaţă.

Trucul care poate regla rapid glicemia

Un truc simplu este consumul de oțet de mere, un produs alimentar valoros datorită conținutului de bacterii benefice din el. Conține zeci de substanțe biologic active, inclusiv 16 aminoacizi și o grămadă de vitamine. Oamenii de știință americani au studiat efectele oțetului de mere asupra voluntarilor (sănătoși, diabetici și prediabetici) care consumau carbohidrați.

S-a demonstrat că o porție de oțet de mere, mai puțin de o uncie (aproximativ 30 de ml), reduce semnificativ concentrația de zahăr din sânge după masă. Aceste rezultate au fost observate în toate cele trei grupuri. Un alt studiu al acelorași autori a comparat eficiența oțetului de mere în diabet cu placebo (apă).

Astfel, consumul a două linguriţe de oțet de mere diluat înainte de culcare scade semnificativ concentrația de glucoză în sânge măsurată atât după masă, cât și pe stomacul gol.

Mecanismul de acțiune al acestui produs în diabetul de tip 2 rămâne un mister. Potrivit uneia dintre ipotezele oamenilor de știință, acidul acetic previne conversia carbohidraților complecși în glucoză, ceea ce oferă pancreasului timp suplimentar de prelucrare a alimentelor. Unele medicamente hipoglicemice moderne, cum ar fi miglitol, au un mecanism de acțiune similar.

Atenţie! În diabetul de tip 1, oțetul de mere este dăunător! În general, digestia lentă a alimentelor este periculoasă în diabet, deoarece face dificil controlul nivelului glicemiei. Oamenii de știință suedezi au ajuns la concluzia că la pacienții cu diabet zaharat de tip 1, oțetul crește semnificativ timpul în care alimentele rămân în stomac, potrivit publicației britanice Express.

Aportul corect de oțet în diabetul de tip 2

Se diluează 1-2 linguriţe de oțet de mere într-un pahar mare cu apă. Nu-l luați niciodată nediluat pentru a evita arsurile la stomac și deteriorarea smalțului dinţilor.

Oțetul de mere este un condiment universal care poate fi adăugat în diverse feluri de mâncare – salate, sosuri și supe (ciorbă de burtă de exemplu), şi se potrivește bine cu multe tipuri de carne și pește.

Valorile medii ale glicemiei

Diabetul apare din cauza producției insuficiente de insulină, un hormon care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Fără acest mecanism cheie, glicemia poate atinge niveluri periculoase.

Există trei tipuri principale de diabet zaharat, respectiv diabetul zaharat tip 1 care este insulinorezistent, mai exact se vorbește despre dependența de insulină, diabetul zaharat tip 2, care reprezintă aproximativ 90% din cazuri și este asociată cu obezitatea și cel de tip gestațional, care se manifestă la femeile însărcinate mai ales în semestrul 2 sau 3.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a trăi o viață sănătoasă dacă aveți diabet este să vă controlați glicemia (zahărul din sânge).

glicemie

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel