miercuri, aprilie 14, 2021

Gustul dulce fără calorii pare un vis, dar când îndulcitorii ca sucraloza şi aspartamul au început să fie introduşi în produse s-a crezut că acesta este răspunsul la pofta de dulce pe de-o parte şi dorinţa

de a avea un corp de invidiat pe de cealaltă parte.

Cu toate astea, băuturile dietetice sunt asociate cu kilogramele în plus în foarte multe studii, chiar şi după ce rezultatele au arătat că aceste băuturi sunt alese de oamenii cu o greutate mai mare.

Un experiment publicat în revista Appetite a arătat ce se întâmplă când le sunt servite 3 tipuri de băuturi unor elevi suc obişnuit acidulat , băutură dietetică şi o băutură neîndulcită cu gust de lămâie(limonadă).

 

La ce te gândeşti după ce consumi o băutură dietetică?

 Primul experiement a vrut să măsoare gândurile studenţilor

după ce au băut una din cele trei băuturi. Le-au fost prezentate litere care formau un cuvânt, spre exemplu cookie(un produs care are destul de multe calorii) sau carrot(care conţine mai puţine calorii). După ce au fost distraşi au fost întrebaţi dacă literele formau un cuvânt sau nu. Cei care au băut băutura dietetică au răspuns mult mai repede la produsele cu calorii mari decât cei care au consumat băuturi normale sau limonadă.

Conform acestuia creierul este mai receptiv la produse bogate în calorii după ce consumă o băutură dietetică.

 

Ce aliment alegi după ce ai consumat

o băutură dietetică?

 Următorul experiment a fost mult mai direct. Cei 115 studenţi nu ştiau că erau testaţi şi după ce au ales una dintre cele trei băuturi şi după ce au răspuns la nişte întrebări care nu aveau legătură cu experiementul (despre şampon) , le-au fost date 3 obiecte dintre care să aleagă unul: o sticlă cu apă, gumă trident sau bomboane M&M. Cei care au băut băutura dietetică au fost de trei ori mai înclinaţi să aleagă bomboanele, decât cei care au băut suc  sau limonadă.

 

Băuturile dietetice diminuează satisfacţia

 Al treilea experiment a vrut să arate

dacă îndulcitorul din băutură afectează satisfacţia alimentelor dulci. Voluntarilor le au fost date 2 biscuiţi mini Oreo şi instruiţi să mânânce doar unul. Apoi au fost întrebaţi cât de satisfăcuţi au fost. Cei care au consumat o băutură îndulcită artificial au fost mai puţin satisfăcuţi decât cei care au consumat suc sau limonadă.

 

Băuturile dietetice chiar ne fac să mâncăm mai mult

Chiar dacă dietele ne spun să renunţăm la zahăr, dacă înlocuim zahărul cu îndulcitorul nu se vede o mare diferenţă. Cei mai mulţi cercetători arată că îndulcitorii sunt asociaţi cu kilogramele în

plus. Doar dacă numărăm caloriile fără a vedea exact ingredientele nu o să ne ajute să ajungem la silueta mult visată.

 

Ana Maria Niţu

Sursa : Huffingtonpost

Ultimele stiri

Parteneri