luni, ianuarie 30, 2023

Imunitatea necesară pentru a fi protejați de virusul SARS-CoV-2 se poate obține prin două căi. Fie este vorba despre imunitatea obținută în mod natural (după infectare, respectiv recuperare), fie imunitatea obținută în mod artificial, prin vaccinare. Există dovezi conform cărora imunitatea obținută prin vaccinare este de lungă durată, în timp ce anticorpii dezvoltați după infectare, respectiv recuperare, scad semnificativ după câteva luni. Cât durează imunitatea după vaccinul anti-COVID și de ce factori este influențată?

Imunitatea după vaccinul anti-COVID, estimează specialiștii, poate rezista până la doi ani. Cu toate acestea, o perioadă de timp exactă va fi stabilită după efectuarea mai multor studii în acest sens.

Imunitatea obținută în mod natural, însă, poate fi determinată de severitatea formei de Covid-19 manifestată și de răspunsul imun individual. Totuși, ultimele studii au atestat că imunitatea obținută în mod natural durează mai puțin decât cea dobândită prin vaccinare. Anticorpii produși de organism, după infectare și recuperare, scad semnificativ într-o perioadă scurtă de timp, lasând corpul vulnerabil unei infectări ulterioare.

Te-ar mai interesa: Carmen Brumă: 3 greșeli frecvente atunci când vrei...

Pentru cât timp va rezista imunitatea obținută prin vaccin?

„Până în acest moment avem date privind un răspuns imun eficient şi maximal până la 8 luni de la imunizare. Imunitatea e eficientă apoi încă o perioadă de timp. Nu avem date științifice care să susțină un răspuns imun pentru o anumită perioada. Producătorii vaccinurilor ies public și confirmă că se asteapă că imunitatea să dureze 1 an sau 2 în cazul vaccinurilor care se administrează în acest moment”, explică Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București, potrivit Digi24.

În privința imunității obținute după vaccinarea anti-COVID, aceasta poate fi influențată de anumiți factori

„Atunci când corpul nostru se află în echilibru și avem viață echilibrată – odihnă, stres redus, alimentaţie sănătoasă – sistemul imunitar are capacitatea să raspundă la vaccinurile care au fost administrate și au capacitatea să producă anticorpi în cantitate suficientă Altfel, putem să primim vaccinul, dar capacitatea organismului nostru de a răspunde să fie diminuată. Este foarte important stilul de viață pe care-l avem”, afirmă Beatrice Mahler.

Te-ar mai interesa: Medic neurolog celebru recomandă cel mai bun “supl...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private