sâmbătă, iunie 25, 2022

Beatrice Mahler a făcut un anuț îngrijorător pentru români. Managerul Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” susține că fumatul pasiv reprezintă un pericol.

Beatrice Mahler trage semnalul de alarmă: Oameni mor la nivel mondial din cauza fumatului pasiv

Pe lângă bolile cardiovasculare şi respiratorii, managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a precizat că fumatul pasiv este responsabil pentru moartea prematură a 1,2 milioane de oameni la nivel global în fiecare an.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă cu creierul când bei vin sau țuică....

„În România anului 2022, 25,5% din locuitori sunt fumători, o medie obţinută din cei 35,2% bărbaţi şi 15,8% femei. Ziua Mondială fără Tutun 2022 este una din cele 7 zile ale Săptămânii Verzi Europene 2022, suprapunere deloc întâmplătoare, pentru că fumul de ţigară este unul din principalii poluanţi indoor, acolo unde fumatul este practicat în interior, deoarece acesta eliberează substanţe toxice în aer, crescând riscul de expunere a persoanelor nefumătoare. Fumatul pasiv este responsabil pentru moartea prematură a 1,2 milioane de oameni la nivel global în fiecare an, pe lângă bolile cardiovasculare şi respiratorii”, afirmă medicul.

Te-ar mai interesa: Astrolog: Sufletul vine și se lipește de mamă cu u...

Potrivit medicului, producţia de tutun contribuie cu aproape 84 de milioane de tone metrice de emisii de CO2 echivalent anual, ceea ce reprezintă echivalentul a 280.000 de rachete care se lansează în spaţiul cosmic.

Totodată, fumul de tutun contribuie la niveluri mai ridicate de poluare a aerului şi conţine trei tipuri de gaze cu efect de seră: dioxid de carbon, metan şi oxizi de azot, care poluează mediul interior şi exterior.

Te-ar mai interesa: Monica Pop, după ce a fost operată de cancer pentr...

Beatrice Mahler trage semnalul de alarmă: Țigările electronice reprezintă deja o problemă extrem de serioasă

„Ţigările electronice, în general, reprezintă deja o problemă extrem de serioasă, resturile de la cartuşe şi baterii reprezintă o preocupare majoră pentru mediu, deoarece sunt alcătuite din materiale care nu sunt biodegradabile, cum ar fi bobinele metalice, plasticul, atomizatoarele, bateriile şi cipurile de microcontroler”, spune medicul.

tutunul este nociv nu doar pentru cei care îl consumă, ci şi pentru producătorii de tutun. Astfel, un fermier de tutun care plantează, cultivă şi recoltează tutun „poate absorbi” atâta nicotină pe zi cât se găseşte în 50 de ţigări.

Te-ar mai interesa: Boala lui Traian Băsescu. Profesorul Ciurea: E o d...

Beatrice Mahler: Boala tutunului verde (GTS) este o formă de intoxicaţie

„Boala tutunului verde (GTS) este o formă de intoxicaţie cu nicotină care apare la aproximativ 1 din 4 fermieri. Iar planta de tutun în sine distruge solul în care este plantată pentru zeci de ani, prin deşertificarea specifică zonelor în care este plantat tutunul ca urmare a utilizării resurselor minerale din sol”, arată managerul.

Managerul aminteşte că în Centrul de Consiliere pentru Renunţare la Fumat din Institutul „Marius Nasta”, coordonat de medicul Luiza Iorga cu resurse obţinute prin Programul „STOP – Fumat”, sunt consiliate persoane care vor să renunţe la fumat.

Te-ar mai interesa: Usturoi: cum să-l folosești pentru curățarea arter...

„Specific perioadei pandemice, ca şi în alte paliere ale sistemului de sănătate, numărul persoanelor care solicită asistenţă în vederea renunţării la fumat deşi a suferit o scădere considerabilă în anul 2020, ultimele 12 luni aduc un trend ascendent intenţiei de renunţare la fumat, cu un număr de 246 de persoane, din care 162 au reuşit să renunţe la fumat prin consiliere şi plasturi, medicaţia specifică neputând fi adusă în acest moment în ţară”, a explicat managerul Beatrice Mahler, potrivit Capital.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private