Sari la conținut

Bebelușul care s-a născut cu malformații la cap i-a uimit pe medici. Despre ce boală rară este vorba

Bebelus
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Un bebeluș  s-a născut cu o malformație rară. Potrivit medicilor, un pacient din 25.000 suferă de această afecțiune. Despre ce boală este vorba?

Copilul din Brașov a dus o luptă dificilă cu o boală foarte rară, care a impus o operaţie complicată la nivel cerebral.

Medicii au făcut tot posibilul să îi salveze viața copilului, iar intervenția chirurgicală, făcută când pruncul avea doar 10 zile, a durat trei ore. Starea bebeluşului este acum stabil, iar medicii sunt optimiști în privința evoluției lui.

Bebeluș născut cu o boala rară

Bebelușul s-a născut la Brașov, însă medicii au descoperit că are malformații, așa că s-a decis de urgență să-l ducă la Târgu Mureș.

Medic: „O afecțiune extrem de rară. Statistic, 1 la 25.000”

A fost o provocare pentru medicii de acolo, deoarece nu văzuseră niciodată un pacient atât de mic și fragil. Experții au descoperit că vasele de sânge din craniu erau dilatate cu aproape 7 centimetri, chiar dacă capul băiatului avea doar 11 centimetri înălțime.

 „O afecțiune extrem de rară. Statistic, 1 la 25.000. Reprezintă cam 30% din malformațiile vasculare ale nou născuților. Intervenția este dificilă prin dimenisunile pacientului”, a declarat Lucian Mărginean, medic primar radiologie intervenţională.

Medicii au folosit instrumente speciale ca să poată izola vasele afectate de malformație, extrem de subţiri. În urma intervenţiei, sângele poate circula normal, iar creierul şi inima nu mai sunt afectate.

Manuela Cucerea, medic primar neonatologie, spune că intervenția a fost foarte dificilă pentru că bebelușul a venit într-o stare gravă de sănătate.

„Bineînțeles faptul că este un nou născut nu însemnă că este un adult în miniatură. Totul este diferit față de un copil mai mare sau un adult, de asta este foarte dificil. A venit în stare foarte gravă”, a spus medicul, potrivit stirileprotv.ro

„De îndată ce pacientul a sosit în spital ne-am sfătuit, am stabilit o conduită terapeutică și practic planul a fost pus în funcțiune. Deocamdată totul merge conform planului. Urmează să vedem dacă mai are nevoie de alte intervenții pe partea de circulație cerebrală”, a mai adăugat Sorin Pașcanu, medic primar ATI.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.