Bei apă cu lămâie? Iată ce riști să pățești

Deși aduce numeroase beneficii, apa cu lămâie te poate îmbolnăvi dacă nu storci lămâile cu mâna ta.

Oamenii de ştiinţă spun că aproape trei sferturi dintre feliile de lămâie din băuturile comandate în restaurante sunt contaminate cu bacterii, unele prezentând urme de E. Coli sau candida.

Un studiu realizat pentru Journal of Environmental Health, care a inclus 76 de lămâi din 21 de restaurante, arată că 70% dintre acestea prezintă un număr periculos de bacterii. Mostrele au fost colectate imediat după ce băuturile fost aduse la masă, înainte ca persoanele care au comandat să poată bea sau atinge paharele.

Deşi originea bacteriilor nu a fost determinată de cercetători, aceştia speculează că feliile de lămâie au fost contaminate fie de angajaţi, fie de carnea crudă.

„Chiar dacă lămâile au unele proprietăţi antibacteriene, acest studiu doveşte că o multitudine de microorganisme pot să supravieţuiască în coaja şi pulpa lămâilor”, spun autorii raportului.

Philip Tierno, profesor de microbiologie şi patologie la Centrul Medical NYU Langone, a realizat zeci de astfel de studii, între care unul, comandat de televiziunea ABC, a demonstrat că jumătate dintre lămâi erau contaminate cu materii fecale.

„Angajaţii nu folosesc mănuşi şi nu spală fructele, în cel mai bun caz le clătesc”, spune Tierno. „Majoritatea sunt contaminate din cauza faptului că cei care le taie, fie că sunt barmani sau bucătari, fac şi alte activităţi, spre exemplu, iau banii clienţilor sau spală pahare”, adaugă el. Toate specimenele colectate, de la diferite restaurante şi instituţii, prezentau bacterii specifice intestinelor, tractului respirator sau pielii. Unele dintre ele aveau urme de E. coli sau candida.

În ciuda imaginii neplăcute pe care o generează astfel de informaţii, oamenii de ştiinţă spun că nu trebuie să ne îngrijorăm prea tare din acest motiv. „E foarte puţin probabil să ne îmbolnăvim din cauza unei felii de lămâie, deşi nu e imposibil. Să nu uităm că avem un sistem imunitar care e, de cele mai multe ori, foarte bun”, spune Philip Tierno. El linişteşte germofobii, amintind că a obţinut rezultate similare testând sticlele de ketchup, solniţele, meniurile şi mesele. „Microbii sunt peste tot”, spune el. „Nu poţi să scapi neatins.”

Recent Posts

Pensionarii care vor avea o creștere de până la 1.600 de lei după recalculare. Câți ani au lucrat?

Normele de aplicare a noii legi a pensiilor, care cuprind condițiile de acordare, stabilire și…

28 de minute ago

Legumele pe care trebuie să le consumi OBLIGATORIU la masa de Paște. Medic: „Detoxifică ficatul”

Mesele de sărbători sunt pline de bucate tradiționale, însă doua legume nu ar trebui să…

59 de minute ago

Moment de cumpănă pentru maestrul Florin Piersic, aflat în stare gravă la spital. Medeea Marinescu: „să ne rugăm”

Maestrul Florin Piersic este internat în spital și deși starea sa se menține stabilă, nu…

o oră ago

A doua zi de Paști. Ce trebui să faci în Lunea Albă pentru a avea noroc tot anul

Pentru creștinii ortodocși, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după…

2 ore ago

Un tip banal de activitate fizică scade riscul de deces prin infarct cu aproape 40%

Un nou studiu realizat de cercetătorii englezi a avut rezultate surprinzătoare privind scăderea substanţială a…

2 ore ago

Bucureştenii au înroşit liniile de urgenţă de la salvare

Peste 6.500 de persoane au apelat la Serviciul de ambulanţă Bucureşti - Ilfov în minivacanţa…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic