Sari la conținut

De ce este bine să mâncăm vinete. 5 beneficii majore ale acestui super aliment

vinete
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Alimente interzise daca ai probleme cu tiroida

Sunt orginare din India de Sud și Sri Lanka și se cultivă intens de mai bine de 1.500 de ani. În afară de apă, conțin multe vitamine și minerale, care sunt extrem de benefice organismului uman.

Ca să trecem rapid în revistă câteva dintre efectele benefice ale vinetelor, vă spunem că, prin conținutul lor, vinetele îți potolesc foamea și setea, dar au şi efecte benefice asupra organismului.

Ce conțin:

92 % apă;

4% carbohidrați;

1,3% fibre;

1,3% proteine;

săruri minerale (calciu, magneziu, fosfor, fier, potasiu, mangan,molibden, cupru), vitamine (K, B1, B3, B5, B6 și C) și fitonutrienți (acidul clorogenic, nasuninul și alți 12 antioxidanți).

O porție de 100 de grame de vinete are doar 20 kilocalorii și înseamnă 11% din doza zilnică recomandată de fibre.

Mănânci vinete? Iată ce efecte au asupra organismului tău

Conțin vitamine și minerale esențiale organismului uman. Spre exemplu, vitaminele B1, B3, B5 și B6 sunt esențiale pentru metabolizarea grăsimilor, proteinelor și carbohidraților.

Protejează creierul. De „vină” este nasuninul din compoziția lor, care împiedică „atacul” radicalilor liberi asupra lipidelor din membranele celulelor creierului. Complexul de vitamine B te ajută să faci față stresului și îți conferă o stare psihică bună, la asta contribuind și soroparonul și scopoletina din conținutul vinetelor.

Te ajută să slăbești și-ți protejează tractul digestiv. Conținutul bogat în apă le face să fie un foarte bun aliment diuretic, iar fibrele din ele îți dau senzația de sațietate și-ți ușurează tranzitul intestinal, protejându-te și de cancer de colon.

Previn cancerul, inflamațiile și bolile cronice. Vitaminele A și C îți întăresc sistemul imunitar, acidul clorogenic, care protejează organismul împoriva infecțiilor bacteriene, este un puternic antimutagen, împiedicând celulele sănătoase să devină cancerigene. Totodată, nasuninul împiedică hrănirea celulelor canceroase, prevenind formarea tumorilor.

Scad nivelul colesterolului, atât din sânge cât și cel din pereții arteriali, ceea ce te protejează de bolile cardiovasculare și de accidentele cardiovasculare cerebrale, datorită nasuninului. Totodată, acesta repară daunele ADN-ului, încetinește procesul de îmbătrânire și împiedică organismul să absoarbă mai mult fier decât are nevoie. Importantă e și vitamina K, cea care împiedică formarea cheagurilor de sânge.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel