Sari la conținut

Șapte beneficii nebănuite ale consumului de slănină

cum se consuma corect slanina de porc
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Beneficii nebănuite ale consumului de slănină. Deși aportul caloric al slănii de porc a condus la evitarea ei de către mulți din cauza preocupărilor legate de siluetă, cercetările recente demonstrează că acest aliment poate aduce beneficii semnificative organismului nostru. Consumată  în cantități moderate, slănina contribuie la întărirea sistemului imunitar și oferă un remediu eficient împotriva durerilor articulare.

Se spune despre slănină că este un aliment care are foarte mult colesterol, ceea ce i-a făcut pe români să o ocolească. Însă, medicii nutriționiști spun că slănina conține, de fapt, colesterol bun care este benefic organismului. Aceștia mai spun că slănina mâncată în cantități mici este la fel de sănătoasă precum uleiul de măsline și somonul.

Specialiștii au mai scos la iveală, în urma unor studii, că slănina conține acid arahidonic, care favorizează scăderea colesterolului și nu creșterea lui, îmbunătăţeşte funcţiile de protecţie ale organismului şi este necesar pentru producerea compuşilor chimici responsabili pentru răspunsurile imune şi reacţiile inflamatorii.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre cât de benefică este slănina, subliniind că ”procentul de grăsimi mono- şi poli-nesaturate depăşeste cu mult pe cel al grăsimilor saturate. Mai aproape de uleiul de măsline şi de somon, slanina de porc e o sursă de grăsime sănătoasă”.

Observând modul de viață sănătos al bunicilor și străbunicilor noștri, înțelegem că slănina ocupa un loc de cinste în alimentația lor tradițională. Aceasta era parte a unei diete 100% naturale, fără aditivi sau conservanți. Acidul arahidonic din slănină îmbunătățește funcțiile de protecție ale organismului.

Beneficii adiționale ale consumului de slănină

  1. Echilibrează contracțiile musculare: Cantitățile mici de slănină contribuie la contracțiile musculare ale organelor interne, inclusiv ale mușchiului cardiac, susținând tonusul vascular și circulația sangvină.
  2. Remediu pentru durerile articulare: Slănina este eficientă în ameliorarea durerilor articulare. Aplicată pe zonele afectate înainte de culcare, oferă un efect benefic asupra articulațiilor.
  3. Tratament pentru mastită: În cazurile de mastită, o felie subțire de slănină aplicată pe locul inflamat, acoperită cu staniol și bandajată, poate aduce alinare.
  4. Alinarea durerilor dentare: O felie mică de slănină aplicată pe dintele dureros ajută la reducerea treptată a durerii.
  5. Încetinește intoxicația alcoolică: Acoperind pereții stomacului cu grăsime, slănina creează un pansament gastric, încetinind absorbția rapidă a alcoolului.
  6. Pinteni osoși (Ciocuri): Un unguent preparat din slănină, ou crud și oțet concentrat se dovedește eficient în tratarea pintenilor osoși.
  7. Sursă bogată de seleniu: Slănina conține o cantitate semnificativă de seleniu, întărind sistemul imunitar și protejând organismul împotriva oxidării.
Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel