miercuri, septembrie 28, 2022

Dieta alcalină a devenit din ce în ce mai cunoscută pentru efectele pozitive asupra întregului organism. Beneficiile dietei alcaline se bazează pe echilibrarea pH-ului scăzut, care favorizează dezvoltarea bolilor la nivelul corpului. Astfel, pentru a menține o bună sănătate generală, multe persoane adoptă această dietă.

Multe persoane susțin că această dietă magică poate facilita vindecarea și prevenirea multor boli grave, precum cancerul. Cu toate acestea, studiile nu arată o asociere clară între dieta alcalină și vindecarea miraculoasă a unor probleme de sănătate.

Te-ar mai interesa: Bei cafeaua fierbinte? Ai grijă, iată care sunt ri...

Care este adevărul despre beneficiile dietei alcaline? Poți avea încredere?

Petru a înțelege pe ce se bazează această dietă, este necesar să știi cum funcționează pH-ul corpului. Acesta este utilizat pentru a măsura aciditatea sau alcalinitatea unor substanțe, pe o scară de la 0 la 14. Prin urmare:

  • pH acid: de la 0 la 7
  • pH neutru: 7
  • pH alcalin (bazic): de la 7 la 14

Dieta alcalină se bazează pe teoria conform căreia bolile se dezvoltă într-un mediu acid (adică pH scăzut) și că, pentru a le preveni, ar trebui să-ți „alcalinizezi” corpul (să-i mărești pH-ul). Dieta susține că poți face acest lucru prin alimentele pe care le consumi, potrivit Doza de Sănătate.

Unele persoane susțin că dieta modifică pH-ul fluidelor din corp. Cu alte cuvinte, schimbă aciditatea sau bazicitatea sângelui, a urinei și a tuturor fluidelor din corp.

Te-ar mai interesa: Și tu speli carnea înainte de a o găti? Iată de ce...

După cum explică unii fiziologi care promovează dieta, un mediu ușor alcalin ar putea fi benefic pentru corp. Cu toate acestea, specialiștii afirmă că acest lucru nu este posibil, deoarece pH-ul sângelui nu poate fi modificat.

Dieta alcalină exclude alimente precum lactatele, carnea, peștele, ouăle și cerealele (alimente care, conform dietei, produc „cenușă acidă”). Îți permite să consumi fructe și legume, cu excepția afinelor și prunelor.

Te-ar mai interesa: Mihaela Bilic: ”Acesta este cel mai important fact...

Dieta alcalină și efectul real asupra organismului

Deși această dietă este promovată pentru efectele pozivive în privința cancerului, există un singur studiu observațional care a analizat relația sa cu prevenirea și tratamentul afecțiunii. Acest studiu nu găsește nicio relație între acest tip de dietă și cancer.

Drept urmare,  Institutul American pentru Cercetarea Cancerului (AICR) nu recomandă dieta alcalină ca formă de prevenire sau tratament împotriva afecțiunii.

Te-ar mai interesa: Condimentul care luptă cu infecții grave: Clostrid...

De asemenea, dieta promite beneficii pentru sănătatea oaselor. Conform teoriei dietei alcaline, pentru a reduce aciditatea sângelui (ceea ce, așa cum am văzut deja, nu este posibil), organismul folosește calciul din oase. Așadar, alimentele acide duc la un consum de calciu și provoacă osteoporoză.

Însă, în acest studiu publicat în 2009, cercetătorii au concluzionat că, deși consumul excesiv de proteine a crescut excreția de calciu, acesta nu provine din oase, deoarece nu au existat modificări ale echilibrului global de calciu din organism. Din acest motiv, urmarea unei diete acide nu duce la o densitate osoasă mai mică.

Te-ar mai interesa: Agenția Antidrog: Noi măsuri pentru consumatorii d...

Corpul uman este extrem de eficient în reglarea pH-ului din sânge. În caz contrar, am avea probleme grave. Prin urmare, este imposibil să modifici pH-ul sângelui prin dieta alcalină, deși poți modifica pH-ul urinei.

Dieta alcalină, deși promovează consumul anumitor alimente benefice, cum ar fi verdețurile și legumele, nu este susținută de studii științifice. Anumite grupe de alimente permise în acest tip de dietă oferă numeroase beneficii, deci nu ar trebui să le excluzi dintr-o dietă sănătoasă.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private