Sari la conținut

Beneficiile dietei ketogenice pentru cei care primesc tratament pentru cancer

Chimioterapia este un tip de tratament pentru cancer care folosește medicamente cu scopul de a distruge celulele canceroase. Acestea acționează la nivelul celulelor maligne care se divid și cresc rapid, încetinind sau oprind creșterea acestora. Iar o dietă adecvată va aduce un aport de beneficii pacienților. 

Potrivit unor noi cercetări, s-a constatat că o dietă ketogenică, adică o dietă foarte săracă în carbohidrați, poate compensa numărul redus de trombocite din sânge care apare adesea după chimioterapie. Rezultatele au fost publicate în revista științifică Science Translational Medicine.

Beneficiile dietei ketogenice pentru cei care primesc tratament pentru cancer


Mai exact, s-a constatat că șoarecii cu cancer pancreatic sau hepatic hrăniți cu o dietă ketogenică au fost mai rezistenți la trombocitopenia indusă de chimioterapia cu gemcitabină decât animalele experimentale corespunzătoare care au primit alte diete de control.

Benefivcii dietă ketogenică

Cercetătorii au descoperit că β-hidroxibutiratul, produs după o dietă ketogenică, a activat genele formatoare de trombocite tocmai prin încurajarea acetilării histonelor în celulele măduvei osoase numite megacariocite.

Echipa a testat apoi efectele unei diete ketogenice asupra trombocitelor umane la cinci bărbați sănătoși voluntari. Urmând o dietă ketogenică strictă timp de 7 zile, acești bărbați au crescut modest numărul de trombocite funcționale de aproximativ 1,1 ori în comparație cu o dietă normală.

Intervalul de distribuție a trombocitelor, volumul mediu al trombocitelor sau numărul de globule roșii sau albe din sânge nu au fost afectate.

În cele din urmă, cercetătorii au studiat retrospectiv 28 de bărbați bolnavi de cancer care au primit chimioterapie convențională fie ca monoterapie, fie în combinație cu imunoterapia.

Un stil de viață dietetic ketogenic, incluzând un nivel scăzut de carbohidrați, proteine moderate și un nivel ridicat de grăsimi, a fost raportat de 11 pacienți, în timp ce un stil de viață dietetic convențional a fost raportat de restul de 17.

Deși grupurile au fost comparabile în ceea ce privește vârsta și sexul, cei care au urmat dieta ketogenică au avut un număr de trombocite semnificativ mai mare decât ceilalți.

Trombocitopenia indusă de chimioterapie nu a apărut la niciunul dintre subiecții care au urmat dieta ketogenică, față de 11,8% dintre cei care au urmat dieta convențională. Nu au fost observate diferențe în ceea ce privește celelalte tipuri de celule sanguine.

Risc crescut de complicații în special în timpul intervențiilor chirurgicale

Un număr scăzut de trombocite apare la 1 din 10 pacienți care fac chimioterapie pentru cancer, ceea ce îi expune la un risc crescut de complicații în special în timpul intervențiilor chirurgicale, dar și la o șansă crescută de sângerare în general.

Rezultatele acestui studiu, care conține 3 sub-studii experimentale și clinice, demonstrează potențialul preventiv și terapeutic al dietei ketogenice în trombocitopenia indusă de chimioterapie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel