Sari la conținut

Beneficiile legumelor crucifere. Efect anti-cancer, antiinflamator și antioxidant

Din cuprinsul articolului

Cruciferele fac parte din categoria superalimentelor. Superalimentele sunt, cu alte cuvinte, alimente ce conțin cantități mai mari de vitamine, minerale și alte substanțe nutritive esențiale, decât în mod obișnuit. De asemenea, acestea au proprietăți multiple penru organism, precum cele antioxidante, potrivite pentru lupta împotriva multor afecțiuni. 

Legumele crucifere sunt în topul celor mai sănătoase alimente pentru organism. Acestea conțin o multitudine de nutrienți care nu trebuie să lipsească niciodată din alimentația noastră.

De la vitamine până la cele mai complexe minerale, cruciferele îți pot ajuta organismul să lupte împotriva celor mai temute boli, precum cancerul.

Beneficiile legumelor crucifere

Patricia Rusu, nutriționist, dezvăluie pe o rețea de socializare uimitoarele beneficii ale legumelor crucifere și, de asemenea, de ce este necesar să le incluzi în alimentație.

„Legumele crucifere conțin glucozinolați. Glucozinolații vin în multe arome diferite și dau naștere la diferiți izotiocianați. Sulforafanul este un tip de izotiocianat.

Broccoli, în special, este una dintre cele mai concentrate surse de sulforafan. De fapt, mugurii de 3 zile conțin de 10-100 de ori mai multă glucorafanină decât planta matură. Cu toate acestea, dintre toate legumele crucifere, varza de bruxelles are cea mai mare sursă concentrată de glucozinolați.

Sulforafanul este, de asemenea, un antiinflamator puternic. În plus, sulforafanul conține o concentrație ridicată de antioxidanți și este un compus puternic anti-cancer.

 

SFAT! Adăugați 1/2 linguriță de semințe de muștar măcinate la legumele crucifere fierte. Fitochimicalele precum sulforafanul sunt sensibile la căldură și se degradează atunci când sunt fierte. Semințele de muștar oferă o anumită enzimă pe care o pierdem în timpul gătitului.

Verdețurile și varza sunt toate bogate în carotenoizi liposolubili numiți luteină și zeaxantină, care protejează ochii noștri de radicalii liberi și absoarbe excesul de lumină albastră și UV dăunătoare.

Frunzele verzi închise la culoare sunt, de asemenea, surse excelente de vitamina K, vitamina B6, folat, calciu biodisponibil și fier.

În timp ce atât varza roșie, cât și cea verde conțin glucozinolați, varza roșie are un pumn mai mare, deoarece conține și antocianine, compusul responsabil pentru producerea pigmentului său roșu-violet”, recomandă Patricia Rusu, nutriționist.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel