Sari la conținut

Beneficiile pentru sănătate ale Somonului. Acesta ajută la combaterea acestei boli grave

peste la gratar
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Cu ce tip de peste se poate inlocui somonul

Somonul este unul dintre cei mai apreciate soiuri de pește, oferind un aport esențial de vitamine B6 și D și încadrându-se perfect în cea mai sănătoasă dietă din lume. Somonul este unul dintre puținele alimente care conțin vitamina D.

O cantitate de 100 -150 gr de somon poate oferi organismului peste 90% din necesarul zilnic de vitamina D. Cercetări de dată recentă sugerează că acizii grași Omega-3, precum cei din peștele gras, cum este somonul, pot avea un rol major în lupta împotriva aterosclerozei, potrivit eatthis.

Unele dintre cele mai sănătoase soiuri de pește gras, cum ar fi somonul, sardinele și macroul, sunt surse bogate de acizi grași Omega-3, proteine, vitamina D și B6. Și, potrivit unor noi cercetări, Omega-3 conținuți în somon ar putea fi cheia unui risc mai mic de a avea probleme cardiace.

Publicat în ”The Journal of Clinical Investigation”, un studiu recent a descoperit că acizii grași Omega-3 formează molecule care activează un receptor ce poate fi extrem de important pentru oprirea procesului de inflamație, ajutând astfel la combaterea bolii.

Acizii grași Omega-3 pot ajuta la protecția în fața aterosclerozei

„Acizii grași Omega-3 pot ajuta la protecția în fața aterosclerozei prin mai multe mijloace, în special prin reducerea inflamației, un factor- cheie care duce la ateroscleroză”, a declarat medicul Hildur Arnardottir, autorul principal al studiului. Ea a avertizat însă că „acest studiu este doar o piesă dintr-un puzzle mai mare și sunt necesare studii suplimentare”.

Proprietățile anti-inflamatorii ale Omega-3

Deși oamenii de știință nu pot spune cu certitudine dacă un consum mai mare de acizi grași Omega-3 protejează de ateroscleroză, proprietățile anti-inflamatorii ale acestor acizi grași au fost asociate cu numeroase alte beneficii pentru sănătate, inclusiv cu menținerea unei sănătăți a creierului și cu reducerea durerilor articulare.

Artrita reumatoidă, bolile de inimă și tulburările de dispoziție

Samantha Cassetty, expertă în nutriție și sănătate, a explicat că, atunci când avem un dezechilibru de Omega-3, acesta ”poate contribui la inflamația cronică de grad scăzut, legată de numeroase probleme de sănătate, inclusiv afecțiuni inflamatorii autoimune precum artrita reumatoidă, bolile de inimă și tulburările de dispoziție”.

De aceea, ea recomandă ”să consumați pește gras de două ori pe săptămână” și „să vă bucurați de avocado, semințe de in și ulei de măsline în majoritatea zilelor săptămânii”.
Somonul este bun și pentru persoanele cu diabet de tip 2. Nu numai că nu are carbohidrați, ci și grăsimi sănătoase Omega 3.

Nivelurile ridicate de acizi grași Omega-3 din organism pot crește sensibilitatea la insulină și pot îmbunătăți metabolismul glucozei.

Ce alte surse de Omega-3 avem la dispoziție

Pe lângă peștele gras, acizii grași Omega-3 se găsesc în următoarele alimente: nuci, boabe de soia, semințe de in, semințe de cânepă, fasole roșie, ulei de rapiță și ulei de masline.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel