vineri, august 12, 2022

BILIC: De ce este bună foamea și cât de mult ne ajută. Este periculos dacă sărim peste mese sau stăm o zi nemâncați? Ce se întâmplă?

Medicul Mihaela Bilic a explicat toate acestea într-o postare pe pagina sa de socializare.

”De ce ne e frică de foame?

Pentru că am auzit de nenumărate ori că nu e bine să sari peste mese. Ni s-a spus că un organism care a fost înfometat va asimila mai multe calorii și se va îngrășa mai repede.

Te-ar mai interesa: Dr. Vasi Rădulescu: Ce expresii să folosim la medi...

Apoi mai există teama că ne scade glicemia dacă nu mâncăm.

Care e realitatea? Chiar e periculos să stai nemâncat o zi întreagă? Suntem obligați să avem 3 mese plus 2 gustări chiar dacă nu ne e foame? Adevărul este că nutriționiștii sunt de vină pentru apariția unui fenomen fără precedent: mâncatul preventiv.

Ce înseamnă asta? Că mâncăm înainte să ne fie foame, de frică să nu ne fie foame”, a mai scris medicul nutriționist Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

Foamea este o senzație naturală

”Haideți să stabilim 2 ecuații de bază ale metabolismului uman, valabile din epoca de piatră, când nu existau nutriționiști.

Te-ar mai interesa: Efecte secundare ale paracetamolului: trei semne p...

Foamea este o senzație normală și naturală care asigură supraviețuirea; este neplăcută și nu putem uita de ea, tocmai că scopul e să ne determine să mâncăm; chiar dacă pentru moment o ignorăm, foamea revine în cicluri de 2-3 ore pe tot parcursul zilei.

Nu contează dacă mănânci sau nu dimineața, după 3 ore îți este iarăși foame. Nu putem scăpa de foame, așa că trebuie să învățăm să o tolerăm, să trăim cu ea.

Te-ar mai interesa: Medic român: „Luați, preventiv, câte o capsulă din...

Și să o satisfacem doar când este intensă: pe o scară de la 0 la 10, mâncați doar dacă vă este foame de nota 6-7”, a mai explicat nutriționistul.

Combustibilul pentru organism

”Corpul nostru funcționează exclusiv cu glucoză, iar nivelul glicemiei este o constantă a organismului, menținută de hormoni și de ficat. Glicemia crește după masă, mai ales dacă am mâncat făinoase sau zahăr, însă nivelul ei revine rapid la normal.

Te-ar mai interesa: Făcute la 12 noaptea, 12 mătănii către Maica Domnu...

Ce se întâmplă dacă nu mâncăm? În absența aportului alimentar, ficatul pune la bătaie rezervele de glucoză ca să mențină glicemia. Avem 600g glucoză depozitată în ficat și în mușchi, care asigură rapid energia necesară organismului.

Dacă ele s-au epuizat, atunci sunt mobilizate depozitele de grăsime din corp, pe care ficatul le transformă tot în glucoză.

Am fost proiectați în timpuri în care mâncarea nu era garantată. Știm să facem față la foame și singurul lucru care se întâmpla atunci când NU mâncăm, este că se topesc rezervele de grăsime.

Te-ar mai interesa: Cancerul NU este sfârșit de drum: Feminitate după ...

Dacă mâncăm mai rar…

Ori tocmai asta ne dorim când vine vorba de slăbit”, a mai scris Mihaela Bilic, concluzionând că mâncatul mai rar și mai puțin pune la treabă ficatul, obligându-l să umble la rezervele sale de energie.

”Logica e simplă, dacă voi aduceți combustibil din exterior, grăsimea va rămâne neatinsă.

La o foame de nota 3-4, nu vă cheltuiți bugetul de calorii pe alimente de proastă calitate sau pe ronțăieli ultraprocesate, mai bine așteptați câteva ore. Senzația de foame se educă asemenea unui mușchi, prin exercițiu veți putea rezista fără gustări între mese.

În realitate doar copiii în creștere au nevoie de 3 mese plus 2 gustări. Noi, ca adulți, trebuie să fim înțărcați…altfel riscăm să creștem în lățime, nu în înălțime”, a mai scris Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private