miercuri, martie 29, 2023

Sistemul medical românesc se află, deja, sub o presiune imensă din cauza variantei Delta. Aceasta este responsabilă pentru dezvoltarea valului 4 și creșterea abruptă a numărului de infectări. Menținerea actuală a evoluției epidemiei ar putea duce la blocarea sistemului medical, susține Valeriu Gheorghiță. 

România a raportat ieri cel mai mare număr de cazuri noi de COVID, înregistrate în 24 de ore, de până acum. Au fost peste 11.000 de noi îmbolnăviri, rezultate după efectuarea a peste 73.000 de teste – un alt record, comunică RRA.

Te-ar mai interesa: Semnal de alarmă: În România, una din trei gravide...

A crescut accentuat şi numărul deceselor – peste 200, iar cel al pacienţilor cu COVID internaţi în spitale a ajuns la peste 11.400, dublu faţă de acum două săptămâni. La Terapie Intensivă erau ieri 1.267 de pacienţi şi doar 26 de paturi disponibile.

Coordonatorul Campaniei Naţionale de Vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, atrage atenţia că sistemul medical românesc ar putea intra în blocaj dacă evoluţia actuală a epidemiei se menţine.

Sistemul medical, la un pas de blocaj

student la medicină

„Varianta Delta, care astăzi este dominantă, se răspândește cu atât de mare ușurință încât aproape toate persoanele care nu au niciun grad de imunitate, niciun grad de protecție, nici după boală, nici după vaccinare, care locuiesc în aglomerări urbane, acolo unde densitatea populației este crescută, riscul de infectare în perioada următoare este foarte crescut.

Te-ar mai interesa: Descoperire majoră. De ce sunt hipertensivii la ri...

Iar din acest punct de vedere avem sute de mii de persoane care nu au niciun fel de protecție și important pentru noi este ca aceste persoane să nu se infecteze într-un timp scurt, pentru că acest lucru va duce evident la blocarea sistemului medical”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță.

Rata de vaccinare, insuficientă

Rata de vaccinare anti-COVID-19 la nivel național este de aproximativ 33% – anunță coordonatorul campaniei de imunizare, medicul Valeriu Gheorghiță.

Te-ar mai interesa: Bomba din farfurie! LISTA COMPLETĂ a aditivilor al...

Potrivit declarațiilor, în București indicele a trecut de 51%. Totodată, toate județele, mai puțin unul, au o acoperire vaccinală de peste 20%.

Valeriu Gheorghiță mai spus că majoritatea celor care s-au imunizat în țară au schemă completă.

Pe grupe de vârstă, la copii între 12 și 15 ani rata de vaccinare este de 5,5%, iar la cei de peste 80 de ani de aproximativ 20%, în prag considerat insuficient de medicul Valeriu Gheorghiță.

Te-ar mai interesa: Cele mai importante analize anuale. Cum le poți fa...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private