Sari la conținut

Cum îți dai seama că ești infectat cu varianta Delta? Medicul Virgil Musta, măsuri de protecție

Neuralgia înseamnă durerea asociată cu afectarea nervilor
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei
Neuralgia este o durere severă, tăioasă sau fulgerătoare care apare pe traiectul unui nerv sau a nervilor

Cum îți dai seama că ești infectat cu varianta Delta? Medicul Virgil Musta, măsuri de protecție

Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara a prezentat principalele simptome în cazul infectării cu varianta Delta a coronavirusului.

Cum îți dai seama că ești infectat cu varianta Delta?

Cele mai comune simptome sunt:

 • durere în gât la înghițire,
 • dureri de cap,
 • dureri de mușchi,
 • dureri de torace,
 • febră sau subfebrilități,
 • oboseală,
 • tuse seacă,
 • scaune diareice,
 • vărsături.

„Boala evoluează în două faze: în prima săptămână cu semne ușoare, perioadă în care virusul se multiplică și se declanșează mecanismele imune. La cca. 50 % dintre persoanele infectate, boala se oprește în această fază, dar la ceilalți 50% trece în faza inflamatorie, în care se declanșează mecanisme patologice ce afectează plămânii și apoi poate evolua spre formele moderate, severe sau critice.

Dacă simptomatologia persistă peste șapte zile sau dacă, începând cu a 7-a zi de la apariția primelor semne (nu de la testare) apar simptome noi ca febră mare, dureri mai mari de gât, cap, torace, tuse intensă, stare de oboseală marcată, atunci nu așteptați până când nu mai puteți respira.

Trebuie să mergeți să fiți evaluați, într-un serviciu medical de specialitate și în funcție de aceasta să extindeți tratamentul”, a declarat medicul Virgil Musta, potrivit tion.ro.

Măsuri de protecție pentru valul 4

Iată cele mai eficiente măsuri de prevenție care trebuie respectate de fiecare om, „mai ales pentru următoarele 30 de zile”:

 • evitați întâlnirile care nu sunt neapărat necesare
 • evitați locurile aglomerate de interior sau de exterior
 • purtați mască în toate locurile închise (aerisiți-le frecvent), cât și în cele deschise mai aglomerate
 • păstrați o distanță ce circa 2 metri față de alte persoane
 • spălați-vă pe mâini și dezinfectați suprafețele la care au avut acces și alte persoane
 • dacă aveți simptome, este important să nu mergeți în comunitate, să vă testați, iar dacă testul este pozitiv pentru Covid-19, să luați imediat legătura cu medicul de familie
 • nu așteptați ca saturația de oxigen să scadă sub 93%
 • vaccinarea, obținerea imunității după vaccinare începe să se formeze după 14 zile de la prima doza și devine protectoare după 1-2 săptămâni de la a doua doză.

Virgil Musta: „La ritmul actual de cazuri noi si de cazuri grave, niciun sistem de sănătate din lume nu va putea face față”

Medicul Musta atrage atenția că peste 95% dintre cazurilor severe de Covid-19 în spitale sunt reprezentate de nevaccinați. Nu există spații suficiente, susține Virgil Musta, iar numărul de cazuri îl depășește continuu pe cel al pacienților externați

„Din cauza ritmului mult mai mare de infectare decât în celelalte valuri pandemice și a formelor mai grave, nu putem externa pacienții atât de repede pe cât ne vin alte noi cazuri.

(…) Conform statisticilor internaționale, din țările cu rata mică de vaccinare (cum suntem și noi), se poate ajunge ca 10% din cazuri să evolueze sever și peste 3% să decedeze. Aceasta înseamnă că la un număr zilnic de peste 7000 de cazuri la nivel național, putem avea zilnic un număr de 700 cazuri care pot evolua sever și care ar necesita internare în secții specializate.

Dacă nu facem ceva concret, pe ritmul actual de creștere, evaluările specialiștilor epidemiologi arată că putem atinge destul de repede 15.000 de noi cazuri pe zi. Unde vor intra toți acei pacienți cu forme severe și critice?

De fapt, la ritmul actual de cazuri noi si de cazuri grave, niciun sistem de sănătate din lume nu va putea face față. Oricât încercăm să mai creștem numărul de paturi, se vor epuiza și acestea foarte repede”, transmite Virgil Musta.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel