Sari la conținut

Boala Alzheimer: ce este si cum se manifesta?

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Boala Alzheimer face parte din tulburarile neurologice progresive, care duc la atrofie cerebrala si moarte neuronala. Functia cognitiva este alterata progresiv, motiv pentru care evolutia pacientului se indreapta spre invaliditate si deces prematur.

Boala Alzheimer este principala cauza de dementa permanenta, care se manifesta prin declin continuu al gandirii, comportamentului si activitatilor sociale.

Avem de-a face cu o tulburare care afecteaza capacitatea pacientului de a se bucura de traiul independent.

Cum apare boala Alzheimer?

Cauzele exacte de aparitie nu se cunosc in acest moment. Totusi, cercetatorii suspecteaza un mecanism molecular care sta la baza distructiei neuronale.

Niste proteine cerebrale functioneaza aberant si genereaza compusi toxici, care duc la afectarea celulelor din creier. Medicii de la departamentul de neurologie au transmis ca boala apare in urma interactiunii dintre factorii genetici, stilul de viata si factorii de mediu.

O alta teorie sustine ideea ca nivelul scazut de acid folic din organism ar avea legatura cu aparitia distructiei neuronale. Studii clinice realizate pe esantioane de mii de pacienti cu diagnostic pozitiv au aratat ca acestia prezinta o cantitate scazuta de acid folic in sange.

Care sunt factorii de risc

Varsta este principalul factor de risc. Un studiu recent a aratat ca incidenta este in crestere la pacientii cu varste peste 65 de ani. Totusi, mecanismul din spatele afectiunii mai sus descise nu face parte din procesul fiziologic de imbatranire.

Istoricul familial de diagnostic pozitiv creste riscul de transmitere ereditara. Persoanele care au rude de gradul 1 cunoscute cu Alzheimer au sanse mai mari sa se confrunte cu acelasi diagnostic.

Pacientii cu sindrom Down dezvolta frecvent simptome de dementa continua si progresiva. Cauzele tin de mutatiile genetice aparute la acesti pacienti.

Factorii de mediu, precum poluarea aerului, cresc riscul de exprimare a simptomatologiei.

Care sunt simptomele bolii Alzheimer

Semnele timpurii de Alzheimer sunt tulburarile de memorie. Pacientul are dificultati in amintirea evenimentelor recente din viata sa, precum si a conversatiilor, a numelor persoanelor cu care s-a intalnit.

Odata cu progresia bolii afectarea memoriei este din ce in ce mai vizibila. Medicii de la departamentul de neurologie pot face mai multe teste pentru a evalua capcitatea de memorare a pacientului.

Pacientii cu Alzheimer au tendinta de a repeta de multe ori anumite sintagme sau propozitii intregi, isi pierd obiectele, se ratacesc in locuri pe care le cunosteau, au dificultati in a se exprima coerent si isi uita des gandurile.

Capacitatea de concentrare se pierde aproape in totalitate. Operatiile matematice uzuale (adunarea, scaderea) devin greu accesibile pentru pacientii cu diagnostic pozitiv.

Se observa si modificari de comportament. De cele mai multe ori, isi fac aparitia si alte afectiuni neurologice: depresia, halucinatiile, modificari ale starii emotionale, lipsa inhibitiilor, iritabilitate si agresivitate.

Care este tratamentul

Pana in acest moment, nu s-a descoperit un tratament care sa vindece aceasta boala. Exista mai multe metode de terapie pentru a tine sub control simptomatologia.

Unele studii clinice au aratat faptul ca suplimentele cu acid folic reduc declinul cognitiv si atrofia cerebrala in cazul pacientilor cu simptomatologie moderata.

Pentru formele usoare, se recomanda terapie cu inhibitori de colinesteraze. Dintre acestia, enumeram donepezil, rivastigmina sau galantamina. In cazul in care pacientul nu tolereaza medicatia se poate recomanda memantina.

Pentru formele moderate, se recomanda utilizarea unui inhibitor de colinesteraze in asociere cu memantina.

Exista cateva forme de terapie non-farmacologca. Ne referim aici la diverse tipuri de terapie, precum cea prin stimulare cognitiva, prin care pacientul poate sa rezolve activitati care sa ii imbunatateasca memoria si capacitatea de analiza.

Daca suspectati ca aveti simptomele bolii Alzheimer nu mai stati pe ganduri si luati legatura cu medicul specialist. La departamentul de neurologie veti primi toate indicatiile de care aveti nevoie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel