Sari la conținut

De ce este nevoie de acid folic?

Atunci când îți dorești să rămâi însărcinată, este bine să începi să faci câteva schimbări în stilul de viață. Pe lângă renunțarea la tutun (dacă este cazul), la medicația pe care o iei chiar și pentru o durere mai puțin chinuitoare de cap sau la reducerea consumului de alcool, este bine să te asiguri că ai un nivel optim de acid folic în organism.

Dacă ai grijă să incluzi în dieta zilnică legume verzi și uscate (năut, mazăre etc), semințe și nuci, avocado, portocale, ficat, gălbenuș de ou, brânzeturi fermentate ori cereale este un prim pas pe care l-ai făcut în pregătirea unei sarcini. Toate alimentele enumerate mai sus sunt surse importante de acid folic sau de vitamina B9 cum i se mai spune. Dar de ce este atât de importantă această vitamină pentru organism, în special pentru viitoarele mămici? Ne-a răspuns la toate aceste întebări Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Acidul folic are un rol foarte important în formarea celulelor, în special a celor roșii. Luat înainte de a rămâne însărcinată, dar și în primele săptămâni de sarcină, acesta reduce cu circa 70% riscul de malformații ale fătului legate de dezvoltare de dezvoltarea tubului neural, cum este spina bifida. Tubul neural se formează în primele 3-4 săptămâni de viață ale fătului și se dezvoltă pentru a forma creierul și măduva spinării. De asemenea, acidul folic scade riscul unor malformații cum sunt buza de iepure sau gura de lup, scade riscul unor boli congenitale la inimă ale fătului, reduce riscul nașterilor premature, ajută la formarea placentei.

Când consideri că a venit momentul pentru a deveni mamă, vorbește cu medicul specialist în obstetrică-ginecologie despre această intenție. Cantitatea de acid folic de care ai nevoie trebuie ajustată doar de medicul tău, în funcție de analize recente, dar și de starea de sănătate, o atenție specială fiind acordată femeilor însărcinate care au deja diagnosticul de diabet zaharat sau boala celiacă, dar și celor cu probleme de greutate (supraponderale).

Pentru sănătatea fătului, acidul folic se recomandă a fi luat până în a treia lună de sarcină. Posibila administrare a vitaminei B9 în lunile următoare se face pentru a preveni apariția anemiei în sarcină.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.