Sari la conținut

Boală care afectează tot mai mulți tineri. Romania, pe primul loc în Uniunea Europeana la decese

Teniune arteriala
sursă foto: arhiva doctorulzilei
Semne și simptome care anunță boli grave

Boală care afectează tot mai mulți tineri. Romania, pe primul loc în Uniunea Europeana la decese!

România este pe primul loc în Uniunea Europeană la decese din cauze prevenibile și tratabile, se arată în cel mai recent raport de specialitate realizat la nivelul forului comunitar și citat de Organizația pentru Protecția Consumatorilor InfoCons, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății.

De asemenea, țara noastră se află la coada clasamentului în ceea ce privește prevenția. În România, afecțiunile oncologice provoacă unu din șase decese, iar cancerul pulmonar și cel colorectal sunt cele două cauze principale ale deceselor evitabile provocate de această boală.

Hipertensiunea sau diabetul fac tot mai multe victime în România

tinerii predispuşi la boli
sursa foto: pexel.com

Însă și hipertensiunea sau diabetul fac tot mai multe victime la noi în țară. Doar în județul Sălaj, anual, sunt diagnosticate cu diabet cel puțin 1000 de persoane, inclusiv tineri. Corespondentul nostru Adrian Lungu are detalii.

Hipertensiunea este o boală care afectează tot mai mulți tineri

În Sălaj, mai bine de jumătate din decesele înregistrate anul trecut au fost cauzate de boli ale aparatului circulator.

Directorul Direcției de Sănătate Publică Sălaj, Ligia Marincaș, spune că „numărul bolnavilor înregistrați crește de la an la an. În ceea ce privește diabetul zaharat, sunt aproape 19.000 de bolnavi”.

Situația este îngrijorătoare ân România

Gavril Adrian, medic: „Cele mai frecvente patologii sunt în special accidentele vasculare cerebrale și stările care generează accidentul vascular cerebral. Pacienții duc o viață destul de dezordonată din punctul de vedere al consumului de toxice”.

Există soluții?

„Un stil de viață ordonat. Avem nevoie de echilibru în viața noastră. În momentul în care facem excese de orice natură, având în vedere că avem și o viață stresantă, suntem supuși apariției acestor probleme”, conchide medicul.

Potrivit Societății Române de Hipertensiune Arterială, în țara noastră, hipertensiunea este cea mai frecventă afecțiune cardiovasculară, potrivit RRA.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel