marți, octombrie 26, 2021

Peste 1,4 milioane de români au boală cronică de rinichi. Din păcate această afecţiune nu este evidentă în cele mai multe cazuri, ceea ce crește riscul de inițiere a dializei și de deces.

„Peste 85%

dintre cazurile de boală cronică de rinichi sunt fără simptome! În România sunt peste 1,4 milioane de persoane cu boală cronică de rinichi, însă foarte puţine sunt diagnosticate, în ciuda faptului că pentru diagnostic sunt necesare doar două analize: examen de urină, pentru verificarea prezenţei proteinelor din urină şi test de sânge, pentru măsurarea nivelului creatininei serice”, a declarat Prof. Dr. Gabriel Mircescu, preşedintele Societăţii Române de Nefrologie.

Mai mult, potrivit acestuia, numai o mică parte a bolnavilor (13%) sunt văzuți inițial de nefrologi, cei mai mulţi fiind în evidența

medicilor cardiologi şi diabetologi.

Persoanele cu risc crescut de boală cronică de rinichi sunt persoanele cu hipertensiune arterială, diabet zaharat, boli cardio-vasculare şi cele care au rude de gradul I în dializă/transplant renal.

Potrivit statisticilor, BCR este ignorată până în stadii avansate. Astfel, doi din trei pacienţi sunt diagnosticaţi cu boală cronică de rinichi când ajung la sub 15% funcție renală. De aceea, prevenția și intervenția în boala cronică de rinichi sunt multisiciplinare, implicând nu numai nefrologi, ci și medici de familie, specialiști în diabetologie –

nutriție, cardiologie și în medicină internă, ca și psihologi.

Societatea Română de Nefrologie încurajează menţinerea unui stil de viaţă sănătos, prin reducerea aportului de sare, controlul greutăţii, renunţarea la fumat şi evitarea medicamentelor inutile (anti-inflamatoare). În plus, persoanele cu risc de boală cronică de rinichi trebuie să menţină controlul asupra presiunii arteriale, al proteinuriei şi al glicemiei.

Protejaţi-vă rinichii! Urmaţi cele 8 reguli de aur!

  1. Păstraţi-vă nivelul glicemiei şi al colesterolului în limite normale
  2. Păstraţi-vă valorile presiunii arteriale

    între 12/7 şi 14/8

  3. Consumaţi o cantitate suficientă de apă
  4. Reduceţi consumul de sare
  5. Menţineţi-vă o greutate corporală normală
  6. Eliminaţi sedentarismul! Adoptaţi un stil de viaţă activ
  7. Adoptaţi o alimentaţie echilibrată, fără alimente procesate
  8. Nu fumaţi

Ultimele stiri