Sari la conținut

Boala care face ravagii. Semnal de alarmă pentru femei

O nouă cercetare a descoperit că pacienții de peste 45 de ani cărora li se administrează medicamente menite să scadă nivelul glicemiei din sânge, pentru diabetul de tip 2, au cel mai mare risc de a dezvolta o nouă boală gravă autoimună.

Site-ul Science Daily a citat un raport alarmant publicat de oamenii de știință de la Universitatea de Științele Sănătății din Arizona: Vinovat pentru dezvoltarea sclerozei multiplă este chiar tratamentul pe care aceștia îl primesc.

Pacienții de peste 45 de ani cărora li se administrează medicamente menite să scadă nivelul glicemiei din sânge, pentru diabetul de tip 2, au cel mai mare risc de scleroză multiplă, mai cu seamă femeile.

În mod interesant, pacienții cu vârsta de până la 45 de ani nu prezintă acest risc, nici bărbații și nici femeile, în cazul lor medicamentele administrate părând chiar să aibă un efect protector când vine vorba despre scleroză multiplă.

”Descoperirile noastre întăresc necesitatea unei abordări de medicină de precizie pentru prevenirea sclerozei multiple la aceste populații vulnerabile”, a declarat autorul studiului, Kathleen Rodgers, director asociat al neuroștiinței translaționale la Centrul pentru Inovare în Știința Creierului.

Scleroza multiplă (SM) este o tulburare neurologică autoimună imprevizibilă care afectează sistemul nervos central și duce la dizabilități fizice și cognitive grave. Se estimează că aproape 1 milion de adulți din SUA și peste 2,8 milioane din întreaga lume trăiesc cu SM.

În cazul persoanelor cu diabet de tip 2, există tot mai multe dovezi care leagă tulburările metabolice și SM prin intermediul unui factor comun de autoimunitate crescută. Acest lucru pune sub semnul întrebării impactul terapiei antihiperglicemice utilizate pentru tratarea diabetului de tip 2, inclusiv a insulinei, asupra incidenței SM.

„Cercetările anterioare au arătat un efect neuroprotector al medicamentelor antihiperglicemice în boala Alzheimer și în alte demențe conexe”, a declarat Dr. Rodgers. „Pentru SM, am vrut să examinăm în continuare diferențele de vârstă și sex, în special în rândul bărbaților și femeilor sub 45 de ani cu diabet de tip 2”.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: