joi, august 11, 2022

Enterocolita este o boală care se manifestă cu preponderență în sezonul cald. Aceasta apare ca urmare a ingerării unor alimente alterate sau nerespectării regulilor de igienă corespunzătoare. Astfel, apar anumite infecții cu virusuri sau bacterii care afectează sistemul digestiv, provocând simptome neplăcute, severe.

Din fericire, enterocolita are simptome specifice, facilitând depistarea rapidă. În urma depistării, medicul va recomanda cel mai bun tratament, iar organismul se poate reface într-o perioadă de timp scurtă.

Te-ar mai interesa: Horoscopul dragostei: Ce nativi fac cuceriri în va...

Medicul infecționist Ruxandra Moroti a povestit, la Antena 3, care sunt simptomele enterocolitei și cum trebuie tratată, atunci când suntem în deplasare.

Enterocolita, boala care îți poate strica vacanța

„Enterocolitele, majoritatea lor, au cauze virale. Însă o parte dintre ele sunt bacteriene, o parte fungice, altă parte parazitare. Și mai există așa numitele toxiinfecții alimentare care, în denumirea largă, implică și substanțe care intră pe cale digestivă, dar nu sunt neapărat microbi și care ne fac rău”, explică medicul infecționist.

Simptomele enterocolitei

„Principalul simptom al enterocolitei este diareea. Alte simptome sunt dureri abdominale, crampe, greață, vărsături. În stadii severe, dacă există o penetrare a microbului intestinal prin bariera intestinală, putem avea fenomene sistemice, precum febră, stare generală alterată. În urma diareei ajungem la semne de deshidratare severă, care pun viața în pericol atunci când sunt peste 10% din greutatea corporală”, afirmă Dr. Moroti.

Te-ar mai interesa: Boala pentru care nu există leac: Trebuie tratată ...

Cum putem evita afecțiunea?

„Când plecăm în concedii ar trebui să avem o igienă alimentară și a mâinilor și să știm unde mergem să consumăm alimente. Alegem locuri igienice, neaglomerate, ne spălăm pe mâini, vedem să nu există muște, încercăm să nu luăm mâncare de pe stradă. Iar în momentul în care vrem să consumăm un aliment, acesta trebuie să fie suficient preparat termic, sau să fie safe”, a mai spus medicul.

Te-ar mai interesa: Mare sărbătoare: Primul sfânt canonizat pe pământ ...

Atenție la aceste alimente!

„Atenție! Ouăle reprezintă 70% din totalul toxiinfecțiilor alimentare. Ouăle crude, sau cleioase…

O femeie gravidă, în timpul călătoriei, trebuie să se ferească de a consuma alimente de origine animală, respectiv carnate, lactate, nepreparate suficient termic. Pentru că acestea pot transmite Listeria care poate afecta devastator bebelușul.

O mâncare veche își poate altera gustul, sau nu. În momentul în care își alterează gustul, nu o mâncați! Alimentele trebuie puse în frigider la cel mult două ore după ce au fost gătite! Nu se lasă pe masă!”, recomandă Dr. Moroti.

Te-ar mai interesa: Atenție, produse cancerigene! Le folosim zilnic...

Tratamentul enterocolitei poate fi administrat și în timpul călătoriei

„Să consumăm probiotice pe timpul deplasării. Ori din cutie, ori din iaurt. Și încă ceva. Hidratați-vă corect!

Ar trebui să ținem și un regim. Știe toată lumea că zeama de orez, orezul este un bun aliment pentru a ne drege de diaree. Atenție! Acesta nu trebuie reîncălzit! În momentul în care este reîncălzit se poate lua și o toxină care se dezvoltă acolo și care îți dă o a doua diaree.

Te-ar mai interesa: Vaccinare urgentă împotriva poliomielitei. Virusul...

Dintre fructe, banana coapte, nu banane verzi! Și mere coapte la cuptor… sunt cam singurele fructe permise în diaree. Și pâine prăjită”, adaugă medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private