Sari la conținut

Boala autoimună care îți scurtează viata cu 10 ani. Cum îți dai seama dacă o ai?

Artrita reumatoidă este cea mai frecventă boală inflamatorie articulară care afectează de regulă articulațiile mâinii și care schimbă radical calitatea vieții pacienților.

“În România, estimările privind prevalența artritei reumatoide în rândul populației este de 200.000 de persoane, în timp ce pe listele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate sunt de cinci ori mai puțini pacienți monitorizați, și deci care primesc tratament gratuit“, afirmă dr. Vlad Iliaș, medic specialist reumatolog la un cabinet privat din București.

Deși cauza exactă nu este cunoscută, printre factorii de mediu care o declanșează sunt fumatul și igiena orală precară. ”Ambii factori produc o modificare a proteinelor din organism inducând o reacție de tip imun care declanșează boala”, explică dr. Cătălin Codreanu, Directorul
Centrului Metodologic de Reumatologie ”Ion Stoica”.

Printre semnele care anunță boala sunt dificultate la mișcarea articulației dimineața, inflamația, oboseala inexplicabilă, scăderea în greutate și durerile musculare.

Boala apare la orice vârstă, cu incidență maximă între 45 și 55 de ani, femeile fiind mai afectate (raportul fiind de trei femei la un bărbat).

Inflamarea unei articulații poate deteriora permanent articulația respectivă. Iar articulațiile, odată distruse ca urmare a inflamării, nu se mai refac. De aceea, tratamentul pune accent pe prevenirea deteriorării acestora. Există la ora actuală tratamente eficiente pentru a ține în frâu boala pe aproape toată durata vieții pacienților. Extrem de important este momentul când începe tratamentul. Cu cât acesta începe mai aproape de debutul bolii, cu atât rezultatele pe termen lung sunt mai bune

Pentru că este o boală foarte agresivă, fără tratament corespunzător poate duce la invaliditate fizică importantă. Artrita reduce speranța de viață cu 3-10 ani, deoarece pacienții au un risc crescut de neoplazii, de infecții, de afecțiuni pulmonare, de hemoragii digestive și de boli cardiovasculare.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel