Sari la conținut

Boala care nu doare, dar poate duce la orbire. Cum o recunoști!

Boala care nu doare, dar care poate duce la orbire dacă nu este diagnosticată și tratată din timp. Iată care sunt simptomele pe care nu trebuie să le ignori.

Glaucomul este o boală a ochilor care poate duce la orbire dacă nu este diagnosticată și tratată din timp. Constă în pierderea progresivă a fibrelor nervoase care formează nervul optic. Ca urmare a pierderii acestor fibre se dezvoltă defecte în câmpul vizual, care pot trece inițial neobservate de pacient, dar care, datorită noilor tehnici, pot fi depistate într-un stadiu incipient.

Care este cel mai frecvent?

Glaucomul cu unghi deschis este cea mai comună formă de glaucom.

Este cauzată de obstrucția lentă a canalelor de drenaj, care produce o creștere a presiunii oculare.

Ce este glaucomul acut?

Glaucomul acut sau cu unghi închis este o formă mai puțin frecventă de glaucom.

Este cauzată de blocarea canalelor de drenaj, care produce o creștere bruscă a presiunii intraoculare.

Acest tip de glaucom se dezvoltă rapid și necesită asistență medicală imediată.

Care sunt cauzele glaucomului?

În marea majoritate a timpului, glaucomul este asociat cu o presiune intraoculară crescută. În prezent, presiunea intraoculară crescută este principalul factor de risc pentru dezvoltarea și progresia glaucomului. Nu toti pacientii cu presiune intraoculara crescuta au glaucom, sunt pacienti care au presiunea oculara mare si totusi nervul optic este normal, prin urmare acesti pacienti nu au glaucom ci doar hipertensiune oculara.

Alți factori de risc sunt: ​​vârsta (peste 40 de ani), antecedentele familiale de glaucom, miopie, diabet, boli cardiovasculare (tensiune arterială crescută) și rasa neagră.

Care sunt simptomele glaucomului?

Potrivit Nei.Nih, la început glaucomul nu provoacă niciun simptom. De aceea, jumătate dintre persoanele cu glaucom nici nu știu că au această boală.

De-a lungul timpului, vă puteți pierde vederea progresiv, de obicei începând cu vederea laterală (periferică), în special zona de vedere cea mai apropiată de nas. Pentru că se întâmplă atât de încet, mulți oameni nu pot spune la început că vedera lor suferă modificări.

Cu toate acestea, pe măsură ce boala se agravează, este posibil să începeți să observați că nu mai puteți vedea lucrurile în lateral. Fără tratament, glaucomul poate provoca în cele din urmă orbire.

Când să cereți ajutor imediat

Atenție! În unele cazuri, glaucomul cu unghi închis poate provoca următoarele simptome bruște:

  • durere severă în ochi
  • stomac deranjat (greață)
  • ochi roșii
  • Vedere încețoșată

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel