marți, iunie 6, 2023

Boala care poate apărea la orice vârstă. Un MARE semn de alarmă în corp: afecțiunea este greu de depistat

Colonul iritabil este o afectiune digestiva inflamatorie, simptomele sindromului de intestin iritabil fiind reprezentate de catre distensia și dureri abdominale, flatulentă, diaree, manifestarile clinice fiind dependente de ingestia alimentă.

Medicul gastroenterolog Iulia Simionov a vorbit, în exclusivitate la Antena 3, despre colonul iritabil, o boală greu de depistat. Potrivit medicului specialist, această boală prezintă simptome ce pot fi prezente și în alte afecțiuni.

Te-ar mai interesa: O femeie a așteptat un an pentru a fi diagnosticat...

”Este o afecțiune greu de depistat, pentru că este o afecțiune cu un diagnostic de excludere. Practic, simptomele sunt atât de polimorfe și pot fi prezente în atât de multe afecțiuni, încât trebuie să excluzi, mai întâi, afecțiuni organice severe și să rămâi la diagnosticul de intestin iritabil, care este, de fapt, o tulburare funcțională. Nu sunt întâlnite funcționări organice în pereții sau structura tubului digestiv.”, spune Iulia Simionov.

Boala este extrem de frecventă

”Este constituită din niște tulburări de contractilitate ale intestinului. Boala este extrem de frecventă! Cred că fiecare dintre noi putem să găsim, la un moment dat, în antecedentele noastre mai mult sau mai puțin depărtate, niște manifestări sugestive pentru sindromul de intestin iritabil. Cine nu a avut dureri abdominale înainte de un examen? Sau balonare?”, mai spunea medicul.

Te-ar mai interesa: Studiu: Atacurile de cord GRAVE au mai mare probab...

Simptome 

Dr. Iulia Simionov a precizat și care sunt simptomele colonului iritabil.

”Deci, dureri abdominale, balonare, tulburări de tranzit, diaree, constipație, alternanța lor. Ce este important, este prezența manifestărilor exclusiv diurnă. Deci pacientul nu se trezește noaptea din somn din cauza acestor dureri. În general, la orice boală, prezența simptomelor nocturne arată că e vorba de o boală mai serioasă, de o boală organică.

Te-ar mai interesa: Secrete de slăbit în funcție de vârstă. Ce regim a...

Tulburările funcționale, din care face parte și tulburarea de intestin iritabil, sunt tipice cu simptome exclusiv diurne și foarte influențate de situațiile psihice stresante. Există un stres negativ dar există și un stres pozitiv, de oboseală, de anxietate”, a povestit Iulia Simionov la Antena 3.

Boala NU provoacă deces

”Trăim cu această afecțiune până la 95 de ani și jumătate, ea este neplăcută, dar nu se moare din sindromul de intestin iritabil. Aceasta afectează calitatea vieții, dar există multiple remedii care calmează simptomatologia.

Te-ar mai interesa: Predicție înfricoșătoare. Baba Vanga: Anul în care...

Modificarea stilului de viață, fie și pe perioade scurte, pentru că sunt persoane care au tulburări de felul acesta, dar care încetează pe timpul vacanței, de exemplu.

Ne mai liniștim, se mai diminuează stresul legat de obligațiile zilnice, există și aceste medicamente cu așa zise calmante ușoare, care, prin diminuarea senzației de anxietate, pot să dea și diminuarea simptomatologiei digestive”, a mai spus medicul.

Te-ar mai interesa: Strigătul de disperare al unei românce: „Am cancer...

Boala poate apărea la orice vârstă

Alimentele foarte procesate agravează boala. Ea mai spune că organismul uman nu este determinat genetic să consume alimente atât de procesate.

”Este legată și de alimentația aceasta, cu alimente foarte procesate, atât de dragi copiilor noștri, de modificările de la nivelul microbiotei intestinale, a florei digestive, care se resimte după ce consumăm în exces sau foarte procesat. Că practic noi nu suntem determinați genetic să consumăm alimente atât de procesate. Probabil că bunicii și străbunicii noștri nu aveau atât de mult intestin iritabil, pentru că nu existau atâtea fastfood-uri și tentații. Moderația este cuvântul cheie!”, a concluzionat medicul gastroenterolog.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private