marți, octombrie 4, 2022

Ceață mentală: ce este, cauze și tratament. Ceața mentală este un termen folosit de oameni pentru a descrie dificultățile cognitive sau de gândire, cum ar fi lipsa memoriei și a concentrării, de exemplu, care au un impact asupra funcționării zilnice și a calității vieții unei persoane.

Cauză comună: lipsa somnul sau stresul

În zilele noastre, ceața mentală este un simptom comun prezent în covidul persistent sau postcovidul și poate apărea la unele persoane. Cu toate acestea, poate fi cauzată și de alte probleme de sănătate, cum ar fi lipsa de somn sau stresul, de exemplu.

Te-ar mai interesa: Profită de Revelion să îți faci plinul de sănătate...

Ce poate provoca ceață mentală

Ceața mentală este cauzată de o serie de factori, printre care:

 • COVID-19;
 • Stresul;
 • Lipsa de somn;
 • Efect secundar al unor medicamente;
 • Chimioterapia;
 • Droguri;
 • Deficiența de vitamina B12;

Boala care provoacă ceață mentală. Calitatea vieții, afectată grav

Modificări hormonale, cum ar fi cele din timpul sarcinii și menopauzei;
Prezența unor boli precum anemia, diabetul, hipotiroidismul, sindromul oboselii cronice și fibromialgia, precum și a unor boli autoimune, cum ar fi lupusul.

În plus, poate apărea și la persoanele care au petrecut mult timp în unitatea de terapie intensivă sau care au suferit leziuni cerebrale traumatice.

De ce Covid-19 provoacă ceață mentală?

Se crede că acest lucru se poate datora faptului că COVID-19 provoacă o stare inflamatorie în organism, care, la rândul său, provoacă o neuroinflamare mediată imunitar, afectând procesele cognitive și de gândire.

Te-ar mai interesa: Un bărbat de 33 ani a rămas fără mâna dreaptă în u...

Ceea ce se întâmplă este că sistemul imunitar recunoaște virusul, declanșează un răspuns de protecție care implică acumularea mai multor celule care au rolul de a elimina agentul infecțios și de a repara organele afectate.

Creierul este de obicei protejat de inflamația sistemică prin bariera hemato-encefalică, însă COVID-19 determină un exces de celule pro-inflamatorii și deteriorează această barieră cerebrală, ceea ce duce la neuroinflamare și la sindroame inflamatorii multisistemice.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă dacă mănânci gutui zilnic. Benefici...

Principalele simptome

 • Lipsa de concentrare și de gândire ascuțită;
  memorie slabă;
 • Încetinirea gândirii și dificultăți în învățare;
 • Dificultate în a scoate cuvintele;
 • Dificultăți de planificare, organizare, de luare a deciziilor și de rezolvare a problemelor, ceea ce îngreunează sarcina multitasking.

În plus, ceața mentală este adesea însoțită de oboseală extremă și de un sentiment general de copleșire. De asemenea, poate fi însoțită de simptome depresive și anxioase, potrivit tuasaude.com.

Tratament

Tratamentul poate varia în funcție de cauza problemei și ar trebui să fie indicat de către medicul curant. Dacă ceața mentală este asociată cu o boală sau cu o deficiență nutrițională, tratamentul ar trebui să vizeze această problemă, de exemplu, dacă ceața mentală este cauzată de anemie, medicul poate prescrie utilizarea de suplimente de fier, sau dacă cauza este o boală autoimună, medicul poate prescrie utilizarea de corticosteroizi, de exemplu.

Te-ar mai interesa: Cât de sănătoși sunt ficățeii de pui: Sursă de fie...

În plus, medicul poate recomanda, de asemenea, utilizarea multivitaminelor care conțin zinc, seleniu, magneziu, ginko biloba, colină și/sau omega-3 pentru a îmbunătăți funcția cerebrală, deoarece acestea au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii care ajută la combaterea neuroinflamării. Vezi unele suplimente de memorie.

Strategii pentru a îmbunătăți ceața mentală

Unele strategii care pot ajuta la atenuarea ceții mentale sunt:

Te-ar mai interesa: Boala care provoacă mai multe decese decât canceru...

 • Dormiți suficient, cel puțin 8 ore;
 • În caz de stres, activități precum sportul, yoga sau dansul, precum și consumul de ceai de mușețel sau lavandă pot fi de ajutor. Vedeți alte strategii de reducere a stresului;
 • Aveți o dietă echilibrată și sănătoasă;
 • Practicați o activitate fizică de cel puțin 3 ori pe săptămână, timp de 30 până la 60 de minute, începând încet și crescând treptat intensitatea;
 • Evitarea drogurilor și a alcoolului;
 • Împărțiți sarcinile dificile în pași mai mici și concentrați-vă asupra unui singur lucru la un moment dat. Poate fi util să notați toate etapele și să le tăiați pe măsură ce avansați;
 • Folosiți un calendar sau un planificator zilnic pentru a ține evidența programărilor sau a sarcinilor pentru ziua respectivă. Puteți, de asemenea, să setați memento-uri pe telefon și să folosiți o alarmă, dacă acest lucru vă ajută;
 • Întăriți abilitățile mentale, făcând puzzle-uri, jucând Sudoku, cuvinte încrucișate sau căutări de cuvinte, de exemplu. Vezi câteva exerciții pentru întărirea memoriei;
 • Păstrați lucrurile importante, cum ar fi cheile de la mașină sau de la casă și portofelul, într-un singur loc.

Este important să consultați un medic generalist dacă aveți simptome asociate cu această afecțiune, care va comanda teste pentru a identifica cauza posibilă și va indica cel mai potrivit tratament.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private