Sari la conținut

Boala care provoacă oboseală după trezire. Este vorba de o tulburare potențial gravă

Somnul este esențial pentru o sănătate optimă, iar experții recomandă șapte până la opt ore de somn pe noapte.

Cu toate acestea, mulți oameni se simt obosiți când se trezesc, de parcă nu ar fi dormit bine; prin urmare, Food and Drug Administration (FDA) a dezvăluit că posibila cauză poate fi apneea obstructivă în somn, care este o tulburare de somn potențial gravă în care respirația se oprește și începe în mod repetat.

În plus, conform Clinicii Mayo, somnul normal și odihnitor devine imposibil din cauza excitărilor repetate asociate cu apneea în somn, care poate provoca simptome intense de somnolență în timpul zilei, oboseală și iritabilitate.

De asemenea, din cauza privării de somn cauzată de apnee, oamenii se pot simți nervoși, capricioși sau deprimați.

Citeste si:

Copiii și adolescenții cu apnee în somn pot avea performanțe școlare slabe sau probleme de comportament.

Ce este apneea obstructivă de somn?

Cuvântul grecesc „apnee” înseamnă „fără suflare”. O apnee este definită ca o pauză în respirație de cel puțin 10 secunde, iar apneea obstructivă în somn, numită și AOS, vă face să opriți respirația în timp ce dormi timp de câteva secunde, de mai multe ori pe oră.

De asemenea, FDA a explicat că persoanele diagnosticate cu OSA au cel puțin cinci pauze respiratorii pe oră și pot avea mult mai multe.

În timpul acestor pauze de respirație, creierul, inima, rinichii și alte organe esențiale nu primesc suficient oxigen, iar dioxidul de carbon se poate acumula în corpul tău.

De asemenea, atunci când aveți AOS, apneea este cauzată de o obstrucție sau blocaj, iar obstrucția este de obicei cauzată de mușchii limbii, palatului moale sau părți ale gâtului care devin prea relaxate în timpul somnului și blochează tractul respirator.

În același sens, Clinica Mayo a indicat că cele mai frecvente semne și simptome ale apneei obstructive sunt:

  • Sforăit puternic.
  • Episoade în care încetați să respirați în timpul somnului (indicate de o altă persoană).
  • Gâfâie în timpul somnului.
  • Trezirea cu gura uscată.
  • Dureri de cap dimineața.
  • Dificultăți de a adormi (insomnie).
  • Senzație de somnolență excesivă în timpul zilei (hipersomnie).
  • Dificultate de a acorda atenție în timp ce ești treaz.
  • Iritabilitate.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.