Sari la conținut

De ce mă trezesc înainte să sune alarma? Acestea sunt implicațiile asupra sănătății

Sursă foto: Pixabay

Mulți oameni se trezesc dintr-un somn adânc cu alarma care, din păcate, indică începutul unei noi zile de muncă.

Alții, în schimb, se trezesc în mod inexplicabil înainte să se întâmple asta și nu au de ales decât să aștepte să sune pentru a se ridica din pat.

O formă mai puțin cunoscută de insomnie

Mai multe studii, rezumate într-o analiză realizată de National Institutes of Health din Statele Unite, au estimat că, la nivel mondial, între 10% și 30% dintre adulți suferă de insomnie, care constă atât în ​​dificultatea de a adormi la culcare, cât și în dificultatea de a adormi după trezire în timpul nopții.

De fapt, mulți oameni cu insomnie, așa cum este precizat într-un studiu al Centrului de Cercetare Epidemiologie a Somnului de la Universitatea Stanford, suferă de insomnie sub formă de treziri timpurii și chiar fără alte simptome, cum ar fi somnul de proastă calitate sau dificultatea de a adormi.

În multe cazuri, insomnia provine dintr-o circumstanță de viață stresantă, cum ar fi traume, muncă, probleme financiare sau relaționale.

Originea insomniei

Insomnia poate duce la un somn de proastă calitate și odihnă insuficientă, ceea ce are efecte precum creșterea riscului cardiovascular sau accidente de muncă sau de trafic. Prin urmare, este important să o opriți.

După cum am spus, este obișnuit ca acesta să-și aibă cauza în evenimentele care se întâmplă cu pacientul, adăugate procesării psihologice a acestuia. Prin urmare, acționând asupra acestor mecanisme (în mod normal, cu psihoterapie sau chiar tratamente farmacologice, dacă există o tulburare de bază care o justifică) se realizează de obicei o îmbunătățire a acestui aspect.

Există și alte măsuri care pot ajuta, așa cum recomandă un articol din media americană CNN Health.

De exemplu, este recomandat să rezistați tentației de a vă uita la ora la care vă treziți, deoarece acest lucru poate crește stresul și poate agrava problema. În plus, dacă ne obișnuim, generăm un „obicei”, astfel că organismul nostru se stresează automat în situații similare.

Un alt sfat este să te ridici din pat și să te angajezi într-o altă activitate. Deși poate părea paradoxal, acest lucru elimină stresul „întoarcerii la somn”.

În plus, dacă ne ridicăm din pat, vom putea întări asocierea acestuia doar cu somnul, ceea ce ne va ajuta să adormim în viitoarele ocazii.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel