luni, noiembrie 29, 2021

Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) sau esofagita este o afecțiune des întâlnită care are ca primă linie de tratament schimbarea stilului de viață.

Evident, tratamentul recomandat de medicul specialist

Te-ar mai interesa: Anunțul lansat de Pfizer: „Noile vaccinuri „gata î...

gastroenterolog este esențial de urmat. Află din materialul de mai jos, care sunt simptomele, cauze, factorii de risc și în ce constă tratamentul pentru BRGE.

În termeni medicali, boala de reflux gastroesofagian apare atunci când conținutul gastric care ajunge să refuleze în esofag duce la apariția primelor simptome sau mai grav, la apariția leziunilor esofagiene. Esofagita este de fapt, o urmare, o consecință a depășirii mecanismelor normale antireflux.

Boala nu iartă pe nimeni, altfel spus poate să apară la orice vârstă. Însă, de regulă apare la adulții cu vârsta de 40 de ani.

Principalele

Te-ar mai interesa: Anunț de ultimă oră! Ce se întâmplă cu românii car...

simptome ale bolii sunt:  

 • Senzația de arsură retrosternală inferioară. Aceasta poate să dea dureri și spre baza gâtului și apare de regulă, după o masă prea consistentă, care abundă din grăsimi. Dar și după consumul de dulciuri.
 • Apare senzația de regurgitație.
 • Durere toracică care nu are nicio legătură cu durerea de inimă.
 • Pacientul are senzația că se îneacă, deoarece tusea nu-l slăbește deloc.
 • Răgușeală și vocea este neclară. În plus, persistă senzația de nod în gât.

Ce factorii predispun la BRGE:  

 • Moștenirea genetică.
 • Efectul advers al unor medicamente.
 • Obiceiul

  Te-ar mai interesa: Predicțiile medicilor: „Ce este mai greu abia vine...

  de a mânca alimente nesănătoase – dulciuri, alimente grele, grase, fast food.

 • Consumul exagerat sau cel constant de alcool,
 • Diagnosticul de hernie hitală.

De cele mai multe ori, diagnosticul este stabilit cu ajutorul endoscopiei digestive. Mai mult, cu ajutorul acesteia se pot preleva și probe de țesut – biopsie. Uneori, medicul poate recomanda și examenul radiologic cu bariu.

Atenție! În lipsa tratamentului BRGE poate duce la apariția unor complicații grave. Mai exact, la esofagita de relux, la ulcer esofagian, stenoză peptică.

În ce constă tratamentul:  

Tratamentul bolii

Te-ar mai interesa: Țările europene sunt luate cu asalt de varianta Om...

de reflux gastroesofagian este stabilit de medicul specialist gastroenterolog. Prima linie a tratamentului constă în respectarea unui regim aliementar destul de strict. Se va renunța la fumat și la consumul de alcool. Sunt de asemenea, interzise mesele copioase și alimentele grase, procesate. Se va găti cât mai dietetic cu putință.

Tratamentul chirurgical sau endoscopic antireflux este indicat numai în situația în care regimul sau tratamentul medicamentos nu a avut succes.

Te-ar mai interesa: Măsurile de urgență anunțate de Guvern cu privire ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor.

Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri