marți, septembrie 28, 2021

Boala de reflux gastroesofagian- pentru o mai bună înțelegere  fenomenului să aflăm întâi ce este Refluxul gastroesofagian. Acesta din urmă este un proces fiziologic normal, ce constă în deplasarea conținutului

gastric către esofag. Acest fenomen poate fi prezent de mai multe ori pe zi, cu precădere, după mesele voluminoase.

Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) apare în momentul în care cantitatea de conținut gastric ce se deplasează spre esofag a depășit limitele normale, determinând astfel apariția unor simptome precum pirozisul (senzatia de arsura interioara) sau recurgitatia (refulația conținutului gastric în cavitatea bucală).

Alte simptome: simptome respiratorii ( precum senzația de sufocare, crize astm), simptome ORL (laringita, disfonie, parestezii faringiene), dificultatea de

înghițire, balonarea. Uneori se poate manifesta și prin tuse uscată și respirație urât mirositoare.

Remedii naturiste în Boala de reflux gastroesofagian

Rădăcina de lemn dulce îmbunătățește digestia. Atenție însă în cazul femeilor însărcinate sau celor care alaptează. De asemenea, acest remediu naturist este contraindicat persoanelor cu diabet sau cu afecțiuni cardiovasculare.

Ceaiul de mușețel – ajută la calmarea iritațiilor de pe esofag

O altă plantă benefică este isopul care reduce simptomele refluxului gastroesofagian prin formarea unui strat subțire de mucus pe membrana esofagului.

Pentru rezultate cât mai bune este necesar și modificarea stilului de viață prin luarea unor măsuri precum:

  • Renunțarea la fumat
  • Evitarea consumului excesiv de băuturi alcoolice
  • Scăderea în greutate – pentru pacienții supraponderali
  • Evitarea consumului de alimente bogate în grăsimi. Deasemenea, se recomandă și evitarea consumului de condimente, usturoi, ceapă, oțet, citrice, mentă precum și a băuturi carbogazoase.
  • Evitarea unor medicamente precum: diazepam, estrogen, progesteron, aspirina, etc.

Ultimele stiri