Sari la conținut

Boala devastatoare pentru plămâni! Poate cauza complicaţii severe. Care sunt recomandările medicilor

boli pulmonare
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.com
Boala pulmonară obstructivă cronică, este o afecțiune medicală gravă, a treia cauză de deces la nivel global

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) este un termen generic pentru un grup de boli pulmonare cronice, inclusiv emfizemul și bronșita cronică. Aceste afecțiuni pulmonare fac dificilă expulzarea aerului din plămâni. Boala este progresivă. Aceasta înseamnă că se agravează în timp.

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), aproape 15,7 milioane de persoane, aproximativ 6,4% din populația SUA, sunt diagnosticate cu această boală pulmonară.

Boala devastatoare pentru plămâni! Poate cauza complicaţii severe. Care sunt recomandările medicilor

Deoarece BPOC afectează respirația, contractarea unei infecții respiratorii poate avea consecințe grave pentru cei diagnosticați. Conform medicilor, există vaccinuri disponibile care pot ajuta la prevenirea unora dintre aceste infecții.

Boala devastatoare pentru plămâni! Persoanele cu BPOC au mai multe șanse să se îmbolnăvească grav de COVID-19, boala cauzată de o infecție cu SARS-CoV-2. Îmbolnăvirea gravă cu COVID-19 poate duce la:

  • spitalizare
  • plasarea pe un ventilator
  • deces

Un studiu din 2021 a constatat că rata de mortalitate cauzată de COVID-19 a fost de 15 la sută pentru persoanele cu BPOC, comparativ cu 4 la sută pentru persoanele diagnosticate cu boala pulmonară.

Studiul a constatat, de asemenea, că persoanele cu BPOC au fost mai susceptibile de a avea alte afecțiuni de sănătate care cresc riscul de COVID-19 sever, inclusiv:

  • diabet
  • obezitate
  • tensiune arterială ridicată

În acest context, medicii recomandă ca toate persoanele cu vârsta de 5 ani și peste să se vaccineze împotriva COVID-19.

Vaccin pentru prevenirea bolilor grave

Asociația Americană a Plămânilor încurajează, de asemenea, persoanele cu boli pulmonare cronice, cum ar fi BPOC, să primească vaccinul COVID-19 pentru a ajuta la prevenirea bolilor grave.

Există trei vaccinuri COVID-19 disponibile în Statele Unite:

  • Pfizer-BioNTech
  • Vaccinul cu ARNm Moderna
  • Janssen (J&J) de la Johnson & Johnson (J&J)

Potrivit sursei CDCTrusted Source, cele două vaccinuri cu ARNm sunt preferate față de vaccinul J&J, deoarece sunt considerate mai eficiente și mai sigure.

Vaccinurile de rapel de la un vaccin cu ARNm sunt, de asemenea, recomandate pentru toate persoanele cu vârsta de 12 ani și peste. Puteți primi rapel la cel puțin 5 luni după prima rundă de vaccinuri mRNA sau la cel puțin 2 luni după ce ați primit vaccinul J&J.

Orice persoană care a primit un vaccin J&J și apoi un rapel cu o a doua doză de J&J poate primi, de asemenea, un al doilea rapel cu unul dintre vaccinurile ARNm.

De asemenea, adulții cu vârsta de peste 50 de ani și persoanele cu afecțiuni specifice ale sistemului imunitar pot acum să primească un al doilea rapel la cel puțin 4 luni de la primul rapel.

Vaccinul antigripal și BPOC

Faptul că aveți BPOC crește, de asemenea, riscul de complicații potențial grave din cauza gripei. În timpul ultimelor sezoane de gripă, 9 din 10 persoane spitalizate din cauza gripei aveau o afecțiune cronică, cum ar fi BPOC sau boli de inimă.

Medicii recomandă ca toate persoanele cu vârsta de 6 luni sau mai mult să primească în fiecare an un vaccin antigripal. Acest lucru este deosebit de important pentru persoanele cu afecțiuni cronice de sănătate.

Vaccinul pneumococic și BPOC

Boala pneumococică este cauzată de o bacterie numită Streptococcus pneumoniae. Aceasta poate provoca pneumonie. Adulții în vârstă, în special cei cu afecțiuni pulmonare cronice, cum ar fi BPOC, prezintă un risc crescut a bolii pneumococice.

Se recomandă persoanelor cu vârsta de 19 ani și mai mult cu anumite afecțiuni medicale, inclusiv cei cu BPOC, să primească un vaccin pneumococic.

Vaccinarea pentru boala pneumococică la adulți include, de obicei, o doză de vaccin PCV20. Dar poate fi utilizată și o doză de vaccin PCV15 urmată de o doză de vaccin PPSV23 un an mai târziu, potrivit healthline.com.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: