Sari la conținut

Boala epocii moderne capătă amploare. Îngreunează calea către un diagnostic precis

medic
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Diagnosticul

Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea mai mare bogăție a noastră și ne amintim doar atunci când apare o problemă. Cazurile de schimbare a medicilor din cauza neîncrederii și îndoielii în competența lor, precum și expunerea nejustificată la proceduri multiple de diagnostic, nu sunt rare.

Cyberchondria este un termen medical recent care se referă la o escaladare nefondată a anxietății legate de sănătate cauzată de căutarea și citirea constantă a conținutului despre simptome și boli pe internet.

Diferențele dintre cibercondrie și ipohondrie

Ipocondria este o tulburare de anxietate ale cărei trăsături principale sunt teama persoanei și credința că suferă de o boală fizică gravă. Asemănarea este că în ambele cazuri există o preocupare excesivă pentru sănătatea fizică.

Cu toate acestea, cibercondria se caracterizează prin utilizarea excesivă a internetului cu o căutare constantă și adesea necontrolată a informațiilor legate de sănătate, al căror conținut provoacă apoi stres și anxietate.

Evident, cibercondria este legată de noile tehnologii, așa că este adesea definită ca o boală a epocii moderne.

Cauzele cibercondriei, boala periculoasă a autodiagnosticării online

boala
Sursă foto: CDC

Cauzele cibercondriei nu sunt complet clare, dar tendința generală de îngrijorare, stresul cronic, experiențele de boală (personală sau a unui membru al familiei), anxietatea preexistentă sau stările depresive sunt cei mai frecventi factori care cresc tendința de a dezvolta cibercondria.

Pe de altă parte, accesul facil la informații medicale de pe Internet, economisirea de timp și bani prin faptul că nu trebuie să mergi la medic, confidențialitatea și nevoia de răspunsuri imediate încurajează căutarea pe internet.

O mare parte a oamenilor utilizează informațiile de sănătate de pe Internet într-un mod adecvat. Acestea pot ajuta uneori la identificarea problemei, pot fi folosite pentru a ne informa despre tratament sau pe cine să ne contactăm pentru ajutor.

Cel mai adesea, o bună informare duce la o percepție realistă a problemei și o ușurare, adică la o reducere a anxietății legate de problemele de sănătate. Pentru alții, informațiile medicale obținute pe internet pot avea exact efectul opus.

Îi poate deruta, speria și supăra, deoarece cunoștințele despre boli și simptome pot fi interpretate greșit. Astfel, poate apărea convingerea că o persoană are o problemă gravă de sănătate, crescând anxietatea legată de sănătate.
Căutările continuă și anxietatea crește, ceea ce duce la afectarea sănătății mintale, a funcționării generale și a calității vieții.

Drum dificil până la diagnostic

Diagnosticarea de către profani pe baza informațiilor interpretate greșit sau incorecte de pe internet, sau chiar mai rău, încercări de automedicație, este o problemă serioasă.
Medicilor le este greu să lucreze, deoarece pacienții vin cu o idee preconcepută că au o boală și caută confirmare și tratament în loc de examinare și stabilire a stării reale.
Încercările de sedare pot fi laborioase și pot pierde timpul medicului care ar putea fi dedicat altor pacienți. Nu este neobișnuit să schimbați medicii din cauza neîncrederii și a îndoielilor cu privire la competența acestora, precum și a expunerii nefondate la multiple proceduri de diagnosticare.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel