Sari la conținut

Boala ficatului gras: Ce este stadiul 1 al bolii și cum o poți inversa?

Diagnosticul bolii ficatului gras crește constant de-a lungul anilor. Profesioniștii din domeniul medical avertizează că un stil de viață nesănătos  vă va crește semnificativ riscul. În prima etapă a bolii, este posibil să se inverseze starea făcând unele schimbări vitale.

Boala ficatului gras apare atunci când excesul de grăsime se acumulează în ficat, deoarece organismul nu este capabil să o metabolizeze în mod corespunzător. Se poate întâmpla la persoanele care consumă alcool în exces, numită Boala ficatului gras alcoolic (AFLD) și chiar la cei care nu o consumă, numită Boala ficatului gras non alcoolic (NAFLD).

Se credea că progresia de la NAFLD în stadiu incipient la ciroză a durat zeci de ani, dar studii recente au arătat că la unii oameni progresează rapid în doi ani.

Afecțiunea este sinonimă cu cicatrizarea ficatului.

În timp, cicatrizarea ficatului îl împiedică să își facă treaba. Ficatul gras de obicei nu provoacă simptome.

Cu toate acestea, puteți simți stări de oboseală sau vă poate provoca o durere  surdă constantă, fie în partea superioară dreaptă a abdomenului, fie peste tot.

Prima etapă este denumită ficat gras simplu sau steatoză.

Acest lucru se întâmplă atunci când celulele hepatice încep să acumuleze grăsime, deși nu există nicio inflamație sau cicatrice în acest stadiu.

Adesea, nu există simptome în această etapă incipientă, așa că mulți oameni nu știu că au un ficat gras.

„Oamenii consideră că este surprinzător să știe că este posibil să nu experimenteze niciun simptom de afectare a ficatului până când nu progresează într-un stadiu în care nu poate fi inversat”, a spus doctorul Mayank Uppal, consultant în medicină internă la Institutul de Știință și Cercetare Sitaram Bhartia.

Ficatul gras de gradul 1 apare în stadiile incipiente în care grăsimea se depune în afara ficatului și nu interferează cu funcționarea acestuia.

Persoanele cu ficat gras de gradul I nu prezintă simptome și de obicei învață despre asta fie prin ecografii de rutină, fie prin controale de sănătate pentru alte afecțiuni.

„Deoarece ficatul gras de gradul 1 este o formă ușoară a afecțiunii, recomandăm pacienților să înceapă exerciții fizice și să-și monitorizeze dieta, să se abțină de la alcool și să reducă consumul de alimente grase”, a adăugat doctorul Mayank.

„Boala ficatului gras de gradul 1 semnalează debutul bolii hepatice, care poate fi tratată cu condiția să urmați un stil de viață disciplinat”, a spus Sitaram Bhartia Institute of Science Research.

Site-ul de sănătate a adăugat: „Ar trebui să mănânci o dietă bogată în fibre, care să includă legume verzi, fructe întregi (în loc să bei doar sucul, deoarece nu conține fibre) și să încorporezi salate în dieta ta zilnică”.

Înlocuiți toate alimentele rafinate și carbohidrații albi, cum ar fi făina rafinată, orezul alb, pâinea albă cu alte surse de carbohidrați, cum ar fi făină multicereală/de grâu integral, orezul brun, leguminoasele și nucile.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel