Sari la conținut

Top 10 alimente pentru a elimina toxinele din ficat în mod natural și pentru a preveni insuficiența hepatică

ficat
Sursă foto: Getty Images
elixir natural care curata ficatul

Ficatul este cel mai mare organ din corpul uman și servește ca depozit de nutrienți esențiali și neutralizează substanțele nocive. Acesta joacă un rol foarte important într-o serie de procese metabolice, atât catabolice, cât și anabolice. Acesta servește ca rezervor de sânge, vitamina A, D și B12, acid folic, fier.

Unele dintre cele mai comune funcții ale acestui organ includ – producerea și excreția bilei, excreția bilirubinei, a colesterolului, a hormonilor și a medicamentelor, metabolismul grăsimilor, proteinelor și carbohidraților, activarea energiei, stocarea glicogenului, a vitaminelor și mineralelor, sinteza proteinelor plasmatice, cum ar fi albumina și factorii de coagulare.

Ficatul joacă, de asemenea, un rol important în filtrarea tuturor substanțelor otrăvitoare, cum ar fi drogurile, băuturile alcoolice și toxinele produse în sânge.

Acestea fiind spuse, partea cea mai tristă este că, uneori, organul nu funcționează corect. Acest lucru se poate datora unor factori externi și interni.

În acest moment trebuie să se înțeleagă diferitele simptome care pot apărea atunci când ficatul nu funcționează bine și remediile care îl pot ajuta să se simtă mai bine. În articolul de astăzi, doamna Rutu Dhodapkar, dietetician clinic laHinduja Hospital and MRC, Khar, ne oferă o perspectivă profundă asupra diverșilor factori de stil de viață care pot afecta sănătatea ficatului și asupra schimbărilor alimentare care pot ajuta la tratarea acestei afecțiuni.

Ce este insuficiența hepatică?

Insuficiența hepatică, denumită în mod frecvent afectare hepatică, este o problemă gravă de sănătate care poate avea ramificații serioase dacă este ignorată.

dieta pentru ficat
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Multe elemente pot duce la insuficiență hepatică, care includ consumul excesiv de alcool, infecții inițiate de virusuri precum hepatita B și C, boli legate de imunitate, tulburări moștenite genetic și medicamente specifice. Afecțiunile hepatice pe termen lung, cum ar fi ciroza, ar putea, de asemenea, să culmineze treptat cu insuficiența hepatică.

Simptomele insuficienței hepatice

Semnele asociate cu insuficiența hepatică pot diferi în funcție de cauza fundamentală și de gravitatea afecțiunii. Unele simptome comune la care trebuie să fiți atenți includ:

  • Oboseală,
  • slăbiciune generală,
  • pierderea poftei de mâncare,
  • senzație de greață,
  • pacientul poate prezenta vărsături
  • piele palidă,
  • tulburări ale somnului, și
  • retenție de lichide în zona picioarelor și a abdomenului

Rolul dietei în gestionarea unei bune sănătăți a ficatului

Ficatul funcționează, de asemenea, ca un organ care ajută la eliminarea toxinelor din organism. Atunci când ficatul nu reușește să funcționeze în mod optim, organismul ajunge să acumuleze toxine și astfel invită tone de alte complicații de sănătate, Care este remediul? Urmează o dietă sănătoasă! O dietă echilibrată este foarte importantă, cu un echilibru adecvat de carbohidrați, proteine, grăsimi, vitamine și minerale. Verifică câteva dintre rutinele exclusive de dietă pentru a menține ficatul sănătos și fericit.

Rămâneți hidratat

Hidratarea joacă un rol important în evitarea deshidratării. Beți apă pentru a elimina toxinele și pentru a ajuta la funcționarea ficatului și la prevenirea deshidratării. Puteți include apă cu lămâie, ceai verde, băutură de lămâie cu ghimbir, ceai de turmeric, ceai de mușețel, suc de fructe de jujube și suc de grapefruit.

Avocado

Aceste superalimente verzi au acizi grași omega-3 care ajută la scăderea lipidelor din sânge sau a grăsimilor în cazul  NAFLD. De asemenea, conține fenoli care scad riscul de sindrom metabolic și de boli cardiovasculare. Ajută la reducerea inflamației și a stresului oxidativ îmbunătățind funcția mitocondrială.

Cafeaua

Cafeaua reduce riscul de apariție a bolii hepatice. Ajută la reducerea enzimelor hepatice crescute, însă nu se recomandă mai mult de 3 căni.

Ceai verde

Această băutură acționează ca un detoxifiant și antioxidant, ajută la gestionarea greutății și este sigură pentru NAFLD.

Pește gras

Peștii precum somonul, tonul și macroul ajută la sănătatea ficatului prin scăderea riscului de cancer hepatic, carcinom hepatocelular și colangiocarcinom intrahepatic.

Acizii grași Omega-3

Suplimentele de acizi grași Omega 3 pot fi indicate deoarece reduc inflamația, scad trigliceridele și reduc depunerea de grăsime în interiorul ficatului, ajutând astfel la creșterea colesterolului HDL. Este bun pentru sănătatea creierului și a inimii.

Ulei de măsline

Uleiul gras mononesaturat protejează ficatul prin reducerea inflamației, a stresului oxidativ, a disfuncției mitocondriale și a rezistenței la insulină. Ajută la reducerea enzimelor hepatice.

Nuciferele

Aceste nuci acționează ca un pachet de nutrienți cu un conținut ridicat de grăsimi sănătoase Omega 3 și Omega 6, conținut de antioxidanți și acizi grași și antioxidanți polifenoli. Acestea pot fi folosite sub formă de pudră de presărat pe salate, pe făinoase sau pe iaurt.

Alimente bogate în vitamina C

Citricele precum portocalele și lămâile sunt considerate, de asemenea, fructe prietenoase cu ficatul, care ajută la detoxifiere.

Grăsimi sănătoase

Alegeți grăsimi sănătoase, cum ar fi acizii grași omega-3 și grăsimile mononesaturate, în loc de grăsimile trans, întâlnite în majoritatea produselor de panificație.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel